Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is Iboga en waar komt zij vandaan?

De Tabernanthe Iboga is een geneeskrachtige “heilige”plant, die voorkomt in de regenwouden van Gabon, Kameroen, Oost-Congo, Nigeria en het Zuiden van Angola. Zij behoort tot de familie Apocynaceae en is een struik tot 4 m hoog met kleine geurende bloemen en geelachtig tot rode bessen. Het is de wortel van de plant, die men gebruikt voor ceremoniën.

Er zijn tot nu toe zo’n 7000 medicinale planten bekend in Afrika. In 1962 werd IbogaIboga per ongeluk ontdekt door de aan héroïne verslaafde Amerikaan, Howard Lotsof. Zijn onthoudingsverschijnselen bleven weg na het innemen van Iboga en zijn verlangen naar héroïne bleef weg. Hierdoor kwam hij van zijn verslaving af. Howard heeft samen met zijn vrouw Norma zijn hele verdere leven ingezet om Iboga bekend te maken. Hij is in maart 2009 overleden, maar zijn werk gaat door. Inmiddels zijn er een aantal Iboga therapie centra in de wereld en providers of facilitators komen jaarlijks op een conferentie in Barcelona bij elkaar om hun ervaringen en kennis te met elkaar te delen.

Geschiedenis

Iboga wordt al zo’n 5000 jaar genomen door verschillende pygmee stammen, zoals de Fang, de Apindji en de Mitsogho. De laatste 2 stammen ritualiseerden het gebruik van de Ibogawortel. Dit resulteerde in de Bwitigodsdienst. Bwiti betekent kerk.

Wat is Bwiti?

Bwiti is een godsdienst, die wordt uitgeoefend door de Babongo en de Mitsogo bevolking van Gabon en waar het één van de drie officiële godsdiensten is. Modern Bwiti is een syncretistische, animistische religie met voorvader verering gemengd met het Christendom. Men is niet anti-christelijk of racististisch. Iedereen kan deelnemen. De rituelen zijn openbaar. De inname van Iboga brengt geestelijke verlichting en verbinding met de wereld. Het is een Godsgeschenk.
Bwitisten worden nog steeds niet erkend door de Katholieken. Deze zijn tot op de dag van vandaag tegen de groeiende beweging van Bwiti. In 1960 verdedigde de eerste president van Gabon, Leon M’ba, de Bwiti religie voor het gebruik van Iboga bij de Franse koloniale rechter. De ministers van Gabon hebben in 2001 de Tabernanthe Iboga uitgeroepen tot nationale schat. Het is bekend dat 40% van de bevolking inclusief de President gebruik maken van Iboga.
Duizenden stammen vieren wekelijks op zaterdagnacht de Ngoze . De Iboga wordt als heilige hostie door het stamhoofd gegeven en veroorzaakt een feestelijke, religieuze sfeer. Het is een “geestelijk” bad.
Met Pasen en Kerstmis viert men een groepsritueel, wat met dans, muziek, zingen en vuur vergezeld gaat en enkele dagen duurt. De musici spelen trommels en de traditionele harp, de Ngombi genaamd. Tijdens de nacht dansen, zingen en maken de mensen muziek met elkaar, gekleed in kleurrijke outfits. De deelnemers kleden zich in rood, zwart-witte doek of dragen rokken van raffia, gedecoreerd met kleine schelpen en parels. Ook worden dierlijke huiden, zoals bijv. het bont van de civet kat gedragen.
Met gekleurde gezichten dansen de Bwiti-leden een perfect gechoreografeerde dans. Bij zonsopkomst eindigt een ceremonie met een maaltijd
Iboga is bekend geworden als verslavingsonderbreker, maar Iboga heeft veel meer kanten.
De werkzame stoffen in de wortel, schors, stam, bladeren en zaden bevatten indole alkaloïden, waarvan Ibogaïne het meest belangrijke. Eén van deze alkaloide, de C20H26N2O, zorgt ervoor dat de afkickverschijnselen weg blijven.
Het is voornamelijk de binnenkant van de wortelschors, die zeer belangrijk is in de ceremonies van de Bwiti traditie.
Een grappig detail is, dat de zaadjes van de Ibogaplant, net als de zaadjes van de Mandrake Officinarum (in mijn visie de Europese Iboga) worden ingezet als vrouwen niet zwanger kunnen worden.
De eerste wetenschappelijke literatuur over deze plant is Frans. Het eerste rapport uit 1864 stelt dat de Ibogawortel, wanneer ze gegeten wordt niet giftig is.
Ondanks de vele onderzoeken tot nu toe is het nog steeds niet precies bekend hoe Iboga precies werkt.
Iboga zowel gebruikt als geneesmiddel, maar ook als sacrament om dichter bij God te zijn. Het gebruik van Iboga staat centraal in de West-Afrikaanse religie Bwiti. Gelovigen van Bwiti noemen zichzelf “de echte Christelijken”’, wat de katholieken niet op prijs stellen. Een Bwiti gelovige zegt: “In church you speak with God, with Iboga you live with God!”.

Wat doet Iboga?

Deze krachtige helende plant uit Afrika, kan voor verschillende doeleinden worden ingezet om vele soorten verslavingen en/of ziekten te behandelen. Iboga werkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau om het evenwicht te herstellen. Het ontgift het lichaam en het brengt geestelijke groei en persoonlijke ontwikkeling.
Iboga is een oneirophrenia, wat uit het Grieks komt. ὄνειρο “(Oneiro, “Dream”) en “φρενός ” (phrenos , “geest”).
In Nederland heeft de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden, die van 3-4-1860 tot  16-6-1932 leefde het begrip “lucide dromen” geintroduceerd in een artikel voor het tijdschrift Proceedings of the Society for Psychical Research (SPR) (volume 26, 1913) getiteld A Study of Dreams. Met ‘lucide’ verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt.
Voor een informatieve wetenschappelijke  website over dromen verwijs ik jullie naar  www.allesoverdromen.nl. Hierop staan de verschillende soorten dromen beschreven.
Met Iboga ben je “wakker in je droom”. Het werkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het ontgift het lichaam, het “reset” de geest. Het is een mindscan. Sommige deelnemers hebben een zodanige spirituele ervaring, dat dit hun hele leven positief verrijkt. Dit spirituele gegeven komt sterk overeen met lucide dromen en deelnemers beschrijven dit ook als spannend, kleurrijk en fantastisch.

Hoe werkt Iboga?

Iboga ontspant het spier- en zenuwstelsel, zodat je Lichaam even niet aan de beurt is en je Geest de kans krijgt om ervaringen te verwerken en andere of nieuwe keuzes te maken.
Dromen zijn belangrijk en noodzakelijk voor het verwerkingsproces van dagelijkse zaken. Door omstandigheden als gebruik van medicijnen (staatsdrugs) of (illegale) drugs, als marihuana, cocaïne, héroïne e.d. kan dit verwerkingsproces verstoord geraakt zijn.
Iboga komt in golven en je maakt een Reis naar je verleden. De visioenen hebben een symbolische betekenis.  Deze meditatieve ervaring is de basis van de transformatie. Door de stilte waarin je terechtkomt, kun je jezelf hervinden. Het is het natuurlijke proces van de geest.
Het proces bestaat uit drie fasen. De eerste fase is een vier tot zes uur droomstaat, afgewisseld met af en toe uit de droom te zijn, waarin je gewoon met elkaar kan praten. Visuele presentaties of gedachten worden waargenomen met gebeurtenissen uit het verleden. Elk mens is in zijn wezen goed. De tweede fase is een periode van 10-12 uur waarin deze ervaringen worden geëvalueerd. De  derde fase is een periode van resterende stimulatie uiteindelijk resulterend in slaap. De beleving van Iboga is voor iedereen individueel.

Elke droom geeft nieuwe informatie. Bedenk DAT je alle vragen en antwoorden zelf weet. Het stelt je in staat om vanuit je onderbewustzijn, de antwoorden naar boven te brengen.
Ik werk met  aandacht  vanuit een holistische en antroposofische visie.  Vanuit Westerse gnostische tradities en “positive empowerment”  gemixt met de transpersoonlijke psychologie. Verschillende Westerse therapieën komen samen met hoe de Indiaanse Sjamanistische genezers in hun oeroude vorm mensen “healen” resulterend in een nieuwe vorm van therapie, de Ibogatherapie.
Zelf voel ik, doordat ik al zoveel deelnemers heb geholpen, dat Iboga als een hele lange REMslaap werkt, waarin gebeurtenissen, die niet goed zijn verwerkt opnieuw de kans krijgen alsnog te worden verwerkt en waar vanuit nieuwe keuzes kunnen worden gemaakt. En dit gebeurt in een razendsnel tempo.
Een Ibogasessie is als 20 jaar therapie.

Nawerking:

Na de behandeling zal je merken, dat je een aantal dagen minder snel in slaap valt en gedurende een week erna nog wel bezig bent met wat er allemaal heeft plaatsgevonden.
Ook ben je 2 dagen en nachten ononderbroken bezig geweest. Je komt vanzelf weer in je normale bioritme terecht. Hetzelfde geldt een beetje voor het eten, je eet de eerste dagen wat minder.
Voor iedereen is het een unieke ervaring.  Stephen LaBerge, een bekende onderzoeker van lucide dromen, heeft mensen die doelbewust lucide dromen nastreven ‘oneironauten’ genoemd (droomreizigers).
Een droom is een film van je eigen gedachten. Tijdens Rapid Eye Movement (REM slaap) is  je geest een hyperactieve video-projector. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd – alsof het van buiten komt.
Een droom is dus een hallucinatie. Ieder mens droomt elke nacht anderhalf tot twee uur. S’ nachts kan het en overdag verstoort het, maar als je droomwereld verstoort is geraakt, kom je in de problemen en dit kan met geen enkel medicijn verholpen worden.
Veel mensen zijn in deze maatschappij ver van hun natuur afgeraakt en door lawaai, lucht- en milieuvervuiling, straling etc. hyperactief geworden. Tevens stelt deze maatschappij hele hoge eisen aan de mensen. Voor elk probleem is er wel een pilletje en aan wie zie je of hij of zij aan die hoge eisen kan blijven voldoen? Het is ongelofelijk, maar de helft van de mensen is gewoon verkeerd gediagnosticeerd.
Iboga werkt zeer goed voor mensen met ADHD of ADD. Je kunt hiervoor het beste de 3-daagse sessie doen. Zij  werkt  ook voor mentale blokkades, depressies, emotionele trauma’s, chronische vermoeidheid, stress, bipolaire stoornissen en fybromyologie.  Veel mensen denken of voelen, dat hij of zij niet goed genoeg is, of dat hij/zij niet voldoet aan deze jachtige maatschappij. Als zij dan ziek worden, angstig, depressief, zichzelf minderwaardig vinden (gewoon omdat zij het tempo niet aan kunnen of  onder te sterke invloed zijn geraakt van alle industrieën) is Iboga zo goed. Zo goed!!!!!!!

Iboga werkt voor gezonde mensen ook heel fijn, even rust en tijd te nemen voor zelfinzicht en zelfreflectie, waaruit mooie creatieve ideeën komen of inzichten, voor als je belangrijke beslissingen hebt te  nemen. Het is een magische plant.

Hartelijke groet, Maria Straatman – iboga-experience.nl

Lees ook op AltNed:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: