Verplichte vermelding volgens de wet: Vergewis je van het belang van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.
LET OP: er zijn vergelijkingsites die duidelijk hun eigen product willen verkopen en dat er als beste uit wil laten komen. laat je daar NIET door misleiden!! Zie bv. http://www.vitaminecompleet.nl/multivitamine/vergelijk.php waarin dit gebeurt. Lees eerst onderstaand artikel GOED door!
Veel mensen zijn er tegenwoordig gelukkig van overtuigd geraakt, dat het slikken van een multivitamine iedere dag noodzakelijk is.
De resultaten uit het rapport ‘Tekorten in de Nederlandse voeding’ zijn gebaseerd op doorrekeningen van een zgn. evenwichtig voedingspatroon (volgens het toenmalige Voorlichtingsbureau voor de Voeding) met behulp van de NEVO-tabellen. SOE heeft niet zelf het onderzoek gedaan. De resultaten uit ons rapport bleken overeen te komen met een eerder door TNO uitgevoerd periodiek onderzoek (Van Dokkum et al: ‘Dietary intake in the Netherlands, input from TNO Total Diet Study 1988-89; part 2. Minerals, trace elements and vitamins’). De juiste link naar de samenvatting van het rapport is: http://goo.gl/BLTNM5
Het slikken van een multivitamine is belangrijk volgens de orthomoleculaire geneeskunde, omdat onze voeding niet meer bevat wat er 30 jaar geleden in zat: de voedingsbodem is verschraald, planten worden in kassen opgejaagd en we eten niet meer 7 dagen in de week gezond.
Wie gaat er niet regelmatig naar de snackbar, de Chinees of uit eten?
Maar: wat is dan een goede multivitamine, aan welke eisen moet die voldoen?
Onderzoekje multivitamines en ijzerpreparaten, wat is goed en waarom?
Omdat er steeds meer vragen zijn over wat een goede multi-vitamine is en welke ijzerpreparaten er in de zwangerschap mogen worden geslikt heb ik de afgelopen maanden daar een klein onderzoekje naar gedaan om dat eens precies uit te zoeken.
Zoals jullie misschien weten heb ik een opleiding tot orthomoleculair therapeut gevolgd: dat is een studie over voedingssupplementen.
Zelf werk ik in mijn praktijk alleen met goede merken, maar wat is goed en waarom?
Wat is dan “goed”en wat is slecht”?
Goed
Goed zijn merken die organische verbindingen gebruiken die het lichaam goed kan opnemen:
*aspartaten
*orotaten
*picolinaten (alleen chroompicolinaat is discutabel bij ontregeling van de bloedsuiker of afvalwens (nooit in de zwangerschap gaan afvallen!)
*citraten (bv, zinkcitraat wordt goed opgenomen)
*(albion) aminozuurchelaten de zgn AAC of AC’s
*aminozuurgebonden stoffen
*gluconaten
*ascorbaten
*bisglycinaat
voorbeelden:
*bv calciumpanthothenaat=vit B5 is een goede verbinding
*kopergluconaat geen koperoxide
*ijzeraminochelaat
Slecht
*ijzeroxide is anorganisch: wordt heel slecht opgenomen.
Als er op een preparaat alleen maar “ijzer” staat is dat een 100% garantie dat het de oxide- vorm is, dat is namelijkhet goedkoopste en daar wordt ook het meest winst op gemaakt. Je kunt of op de pot of in de bijsluiter zien of het een andere, goede vorm betreft.
Neem nooit meerdere ijzerproducten tegelijkertijd! Er werd lang gedacht dat teveel ijzer niet zo slecht is. Nu weten we dat ijzerstapeling heel gevaarlijk kan zijn en ernstige klachten kan geven.
Tip bij bloedonderzoek en langdurige vermoeidheid:
Als er Hb geprikt wordt en dit is goed en je bent toch heel moe laten ze dan ook kijken naar de ijzervoorraad (ferritine) Dit is namelijk net zo belangrijk! Ook de waarde van het ferritine moet goed zijn.
*anorganische stoffen zijn (SLECHT ZIJN):
*oxiden (alleen magnesiumoxide staat ter discussie: dit zou wel kunnen)
*hydroxiden
*sulfaten
*selenaten
*carbonaten
*selenieten
*chloriden
*fosfaten
Hoe meer van deze stoffen in een voedingssupplement zitten, hoe slechter ze zijn. Het probleem is dat het meestal niet op de verpakking staat. De term “ijzer” zegt niets: welke vorm, daar gaat het om!! Pas als er meer staat in gebruiksaanwijzing of op de verpakking (zoals bij de betere merken) weet je of je een goed product in handen hebt.
Ijzeroxide is roest (letterlijk!): je kluift toch ook niet op een roestige spijker om ijzer binnen te krijgen!?
(hiervan wordt maar 3% opgenomen in het lichaam)
Voor teveel vitamine A hoef je niet meer bang te zijn: daar zijn richtlijnen voor opgesteld. In de zwangerschap mag er dan niet meer dan 4000 iE (internationale eenheden) in een preparaat zitten. Alle preparaten voldoen daaraan. (Slik echter nooit een gewone multi tijdens de zwangerschap tenzij er is aangegeven dat dit kan).
Over vitamine C
(Voor een uitgebreider artikel: klik hier)
*ascorbinezuur is de goedkoopste vorm en zit in de meeste multi’s (is OK)
*magnesiumascorbaat=vit C maar dan ontzuurd! (beter voor de maag)
*calciumascorbaat idem
*Er is een preparaat dat deze twee vitamines C combineert en is beter voor de maag en evenwichtiger dan dat je een van beide vormen langdurig slikt. Alleen bij specifieke klachten wordt wel eens voor een van beide apart gekozen.
IN EEN GEWONE MULTI ZIT ASCORBINEZUUR EN DAT IS GEEN PROBLEEM
Als je snel last van maagzuur hebt kun je een multi rustig nemen (na het eten en niet ervoor) maar als je extra vitamine C neemt bij dit soort klachten, neem dan ontzuurde vitamine C.
Een goede multi mag geen suiker, gist,lactose,conserveermiddelen en synthetische geur- kleur- en smaakstoffen bevatten en moet hypo-allergeen zijn.
De slechte preparaten bevatten dit wel. Je koopt meer vulstof dan vitamines! Het lijkt goedkoop maar ook in dit geval is goedkoop duurkoop!
ALS JE EEN MULTI SLIKT HOEF JE NIET APART FOLIUMZUUR TE SLIKKEN
In alle multi’s zit minimaal 400 mcg foliumzuur (de aanbevolen dosering volgens reguliere richtlijnen)
KOOP GEEN TIME –RELEASED TABLETTEN (tabletten met een vertraagde afgifte gedurende de dag). Voedingsstoffen (vitamines en mineralen o.a.) worden in de dunnen darm opgenomen, binnen twee uur bevindt zich alles in de dikke darm waar niets meer wordt opgenomen.(behalve water)
Beter is om een lage dosering (indien aangegeven bij het preparaat, niet als je er maar een per dag van mag hebben) een paar maal (3) per dag in te nemen. Dan heeft je lichaam er het meeste aan en kan het meeste worden opgenomen.
Koop geen synthetische multivitamines (deze bevatten anorganische stoffen)
Slik niet zomaar vitamines los (behalve C dat kan geen kwaad) Je brengt snel de vitaminehuishouding uit balans. Als er klachten zijn kan hier wel voor gekozen worden op advies van therapeut of arts.
Geef je lichaam de tijd om e.e.a op te nemen. Als je 4 maanden een voedingssupplement slikt is pas de hele bloedvoorraad vervangen. Vaak zeggen we bij klachten: slik iets 3 maanden, als het dan niet helpt gaat het nooit helpen.
Wonderpillen bestaan niet : geloof niet alles wat fabrikanten je wijs willen maken. Een goed geschoolde orthomoleculair therapeut of arts kan je vertellen over supplementen en je een goed advies geven.
Door Yvonne Verhaar – www.bodymindspirit.nl
Lees ook op AltNed: