Je zit in de auto op weg naar je werk en je bedenkt alvast wat je vandaag allemaal moet doen. Je ziet op tegen dat gesprek met je collega over de taakverdeling op je afdeling. Je gaat ook na wat er allemaal nog op je bureau ligt van gisteren en hoeveel tijd je dat gaat kosten om het af te krijgen. Voor je het beseft, ben je al zes straten verder en rijd je de parkeergarage in. Je geest staat tijdens het rijden op de automatische piloot!
Als je ’s avonds thuiskomt, schuif je aan voor het avondeten. Onder het eten van de tomatensoep met basilicum en de roerbakschotel, gaan je gedachten naar de voorbije dag. Het gesprek met de collega bleek toch nog mee te vallen. Je hebt meer werk af gekregen dan je dacht. Je bedenkt wat voor privé-mail je vanavond zult gaan beantwoorden, hopelijk is er geen bericht om nadere informatie van je belastingadviseur bij. Je geest staat tijdens het eten op de automatische piloot!
De automatische piloot
In ons dagelijks leven zijn we geneigd veel dingen ‘op de automatische piloot’ te doen. We zijn ons niet meer echt bewust van wat we doen, denken en ervaren. Vaak piekeren we over ons verleden of hebben we zorgen over de toekomst. We vergeten dat er ook nog een hier en nu bestaat. Via mindfulness leer je om je op een vriendelijke manier open te stellen voor je gedachten, gevoelens en zintuiglijke waarnemingen van het moment. Daardoor kun je vrijer omgaan met wat het leven je biedt en heb je minder kans om in een negatieve (denk)spiraal terecht te komen.
Opmerkzaamheid
Mindfulness is een combinatie van westerse cognitieve technieken en oosterse meditatie. De boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (1926), introduceerde het begrip mindfulness (= opmerkzaamheid). Zijn werk is verder ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, die mindfulness toepaste bij uitbehandelde patiënten met chronische pijn. Segal, Williams en Teasdale hebben de principes van mindfulness met succes aangewend bij mensen met terugkerende depressies. Tegenwoordig wordt mindfulness alom gebruikt door verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld door mensen die het te druk hebben om echt te genieten, die piekeren of somber zijn, die moeite hebben met concentratie en motivatie, die zichzelf weinig rust gunnen of die anders willen omgaan met pijn en ongemakken.
Het is niet zo dat je via mindfulness je negatieve gedachten of fysieke ongemakken wegdrukt. Ze komen namelijk via een omweg toch weer terug. Wat je wel leert is er op een zodanig vriendelijke, niet oordelende manier naar te kijken dat je er minder last van hebt. Zo ben je je meer bewust van wat zich aan je voordoet, zonder erdoor meegesleept te worden!
Haast vervuilt je leven
In een interview in de Volkskrant zegt psycholoog René Diekstra:
‘Het verleden wordt groter, de toekomst wordt kleiner, het heden blijft gelijk. Dat is dus je tijdshouvast’.
Hij heeft daarom drie klokjes op zijn bureau: één voor het verleden, één voor het heden en één voor de toekomst. En hij verwoordt het zo: ‘Ik heb geleerd dat ik moet vinden dat ik precies genoeg tijd heb. Denken dat ik moet opschieten, dat ik te weinig tijd heb, werkt belemmerend voor me. Haast vervuilt je leven’.
Dagelijkse werkelijkheid
Als je wilt onderzoeken hoe het voor jou is om op een andere manier om te gaan met de dagelijkse werkelijkheid, overweeg dan eens om zelf een cursus mindfulness te volgen.
Je kunt je aanmelden bij mindfulness-trainer®, GZ psycholoog:
Myriam Schrover, Praktijk A la Recherche, Eindhoven: praktijk@alarecherche.nl of 040-2126846.
Literatuuropgave
Hulsbergen, M., (2009) Mindfulness,de aandachtsvolle therapeut.Amsterdam: Uitgeverij Boom
Segal, Z.V., Williams, J.M., & Teasdale, J.D, (2008) Aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Rek de, W. (2012) Verloren tijd, interview met psycholoog René Diekstra, de Volkskrant, 25-07-2012, p. 17.
Lees ook op AltNed: