Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Klassieke homeopathie

Een van de meest opvallende dingen rond homeopathie is de telkens weer oplaaiende discussie of die potenties (verdunningen) nu wel of niet kunnen werken. 

Eén middel past precies

Wat verder nog opvalt, is dat klassieke homeopathen maar één middel tegelijk geven en maar één dosis (bv. een piepklein korreltje) per zoveel weken. Zij zoeken onder onze 3000 middelen HET middel, dat past als een sleutel in het slot. En er past er maar één precies. Met een passende sleutel hoeft een slot maar één keer opengedraaid te worden en niet 3 maal daags.

In de reguliere geneeskunde worden nogal eens middelen gebruikt, die de klachten verlichten of onderdrukken (pijnstillers, slaapmiddelen, valium, huidzalven enz.) zonder dat er aan de oorzaak van de kwaal nu veel verandert. Aspirine helpt tegen kiespijn, maar geneest de kies niet. Met bijvoorbeeld hormoonpreparaten worden tekorten in het lichaam van buiten aangevuld; het lichaam zelf blijft dan te weinig produceren.

Klassieke homeopathie

In de klassieke homeopathie worden tijdens 1 of meer gesprekken van ongeveer een uur alle bestaande klachten precies opgenomen. Verder worden allerlei factoren rond de klachten bekeken. Ook komt de levensstijl aan de orde. Een middel wordt namelijk niet alleen op de klachten gegeven, vaak is belangrijker aan welk type persoon het gegeven wordt. Homeopathen kijken naar emoties, angsten, irritaties, eet- en slaapgewoonten, dromen etc. en aan uiterlijke omstandigheden die van invloed kunnen zijn.

Als een middel goed werkt, zien we doorgaans, dat de genezing zich van binnen voltrekt; een innerlijk evenwicht wordt hersteld. Men voelt zich vrijer, sterker, functioneert beter en vervolgens verdwijnen langzaam de lichamelijk klachten.

Beginverergering

Vaak is er bij een correct middel sprake van enige beginverergering. Dat is dan een goed teken. Het middel wordt namelijk zo gekozen, dat het in een gezonde persoon juist uw klachten kan oproepen. Dit zet het lichaam aan tot reaktie.

Een middel moet vaak wel, met grote tussenpozen, enige keren herhaald worden. Daarna kàn een ander beeld (middel) bovenkomen. Homeopathie is begin 19e eeuw door Hahnemann ontdekt en de klassiek homeopathie werkt nog strikt volgens zijn aanwijzingen.
(Dit artikel  is nog steeds actueel, maar verscheen eerder in april 1990 in “Het Geheel”, de papieren voorloper van AltNed )


Lees ook op AltNed:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: