Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Stress aanpakken met mindfulness

Op de terugweg van de jaarlijkse bijeenkomst van mijn beroepsvereniging, zat ik moe in de trein. De veelheid aan informatie die je op zo’n dag krijgt, is gigantisch. En wat je daarmee thuis moet doen eveneens: een boek bestellen, een collega mailen, een boeiende website bezoeken, mijn eigen folder sturen, enz. enz. Om mezelf wat te helpen in die chaos van te onthouden zaken, schreef ik alvast tien punten op een papiertje in volgorde van belangrijkheid.

Boosheid en irritatie

Toen ik thuiskwam had mijn man het eten al klaar. Hij vroeg mij wanneer het opgediend kon worden en vertelde enthousiast wat we aten. Ik zei dat ik me eerst even om wilde kleden en mijn spullen opbergen. Eenmaal boven kon ik het tien punten-lijstje ineens niet meer vinden. Ik voelde boosheid ontstaan en irritatie. Ook gaf ik mijn man de schuld, omdat hij mij afleidde in verband met het eten.

mindfulnessIk zei tegen mezelf: ‘Zitten, nu!’ en deed de 3-minuten-coping: Wat denk ik? Wat voel ik? Waar voel ik het in mijn lichaam? Daarna ging ik naar mijn ademhaling en daardoor kregen mijn gevoelens wat ruimte. De wijze keuze die ik maakte was: ik schrijf die punten gewoon even opnieuw op. Toen ik dat besloten had en opstond zag ik het oorspronkelijke lijstje liggen.

Door mijn aanpak kwam het lijstje niet terug, dat was toeval. Ik liet me echter niet meer meeslepen door mijn boosheid, dat was wèl een bewuste keuze.

Stress en de twee pijlen

Bij het beoefenen van mindfulness onderscheidt men twee aspecten/pijlen die zich voordoen bij een stresserende gebeurtenis. De eerste pijl is de gebeurtenis zelf: het kwijt raken van het lijstje. Die pijl is er en daar kun je niets aan doen. De tweede pijl is je reactie op deze gebeurtenis: boosheid en irritatie, die kun je wèl aanpakken. Vaak  heeft een mens meer last van zijn reactie dan van de gebeurtenis zelf.

Bij stress kun je je stress vergroten: waarom overkomt mij dit? Of verkleinen: dat doet mij helemaal niks! De laatste reactie geeft even lucht, maar vaak komt je opgekropte frustratie er later des te heftiger uit.

Via opmerkzaam observeren en erkennen wat er gebeurt op grote en kleine stressvolle momenten in je leven, druk je niets weg en maak je je stress ook niet groter dan hij al is. Je blijft er op een aandachtsvolle en milde manier bij en daardoor kun je de stress beter loslaten.

Mindfulness: dagelijkse stress loslaten

Als jij wilt onderzoeken hoe het voor jou is om op een andere manier  om te gaan met stress in je leven, overweeg dan eens om een mindfulness-training te volgen.

Je kunt je aanmelden bij: Myriam Schrover,
mindfulness-trainer ®, GZ psycholoog,www.alarecherche.nl

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: