Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Het herkennen van je persoonlijke kwaliteiten

We zijn allemaal mensen met ieder een uniek samengesteld pakketje. Een pakketje dat o.a. bestaat uit unieke kwaliteiten en talenten.
We hebben allemaal een unieke, zuivere essentie. Je zou het ook eigenheid kunnen noemen, wezenlijke ik of je eigen aard. Uit deze essentie komt je unieke talent voort. Onze tijd op deze Aardbol zou je kunnen zien als bedoeld om je eigen aard te ontwikkelen en tot uiting te brengen, te laten bloeien. De bloei van je essentie die verspreid wordt, als een bloem die haar stuifmeel verspreidt.

Je kwaliteiten en talenten zijn vaak zo natuurlijk voor je, dat je ze zelf vaak niet eens herkent. Ze gaan je als vanzelf af. Vaak ziet een ander wel heel duidelijk bij je wat jouw kwaliteiten zijn. Een talent kun je zien als een unieke gift, eigenaardigheid. Kwaliteiten kun je zien als gereedschappen om je unieke gave vorm te geven, je kunt ze verder ontwikkelen.

Persoonlijke kwaliteiten

Bijvoorbeeld: je hebt de gave om de meest mooie sprookjesachtige fantasieën voor te stellen, je hebt een zeer fantasierijke geest. Door een kwaliteit als creativiteit in tekenen kun je fantasieën vormgeven op papier. Of je verbale communicatie is een kwaliteit, waardoor je verhalenverteller bent. Kwaliteiten zijn vaak de dingen die je doet waar je ontzettend van geniet, de dingen waar je echte levensvreugde in ervaart, dat je in alle overvloed wilt delen. Wat je écht graag doet, wil je van nature graag delen.

Verbindingen

We kunnen het niet alleen redden op deze Aardbol, we hebben elkaar nodig. Er is alleen realisatie mogelijk in relatie. Door verbinding met andere mensen kan er iets nieuws ontstaan. De bloem kan haar essentie alleen verspreiden in relatie met de wind, een bij of ander insect. Uit onze essentie komt ook de natuurlijke roep om het werk te doen dat echt bij ons past. Het werk waar wij ons toe voelen aangetrokken en waar we in gekend willen worden. Jouw specifieke kwaliteiten en talenten – eigenaardigheden – heb je gekregen om je missie vorm te geven. Ze gaan je van nature af, je missie is immers een stroom van je ware natuur. Je missie is nauw verbonden met je gave en kwaliteiten, ze zijn als het ware de scheppende voorwaarden voor het uitdragen van je missie.

Er zijn helaas nog veel mensen die geen voldoening ervaren in het werk dat ze doen, vaak omdat ze zingeving missen. En zingeving vind je vaak door het uitdragen van je missie, een ware bijdrage leveren vanuit je innerlijke kracht, je essentie laten stromen. Deze innerlijke kracht is als een natuurlijke stroom in ieder van ons aanwezig, ze is als een voedende bron. Vrije stroom van deze energie geeft levensvreugde, ze maakt dat je missie vorm krijgt, zich kan verspreiden als het stuifmeel van een bloem. Allerlei egokrachten, overtuigingen, neigingen en patronen kunnen je juist afhouden van je unieke eigenaardigheid. Je kunt hiermee leren omgaan als boodschappers die je wat te vertellen hebben. Luister ernaar, wellicht kun je wat van ze leren en brengen ze je dichter bij je essentie.

Luisteren naar Nu

Een manier om goed te leren luisteren kan zijn om terug te gaan naar eenvoudig zijn in het Nu. Er is alleen Nu. Vaak gedragen we ons op basis van historische analyses of toekomstige voorspellingen. Dan raak je gevangen in allerlei denkconstructies, verwachtingen en verwijten of ga je piekeren over wat er gebeurd is of wat er zal gebeuren. Je bent meer dan je verleden en meer dan je toekomst: je bent!

Aanwezigheid – zijn in het Nu – is als een basis en erg belangrijk, omdat je vanuit aanwezigheid contact kunt ervaren met je innerlijke stroom, je essentie. Vanuit deze stroom ga je relaties aan, dan neem je actie en komt het resultaat als een natuurlijk gevolg. Groei en bloei. Zolang je je niet bewust bent van je kwaliteiten en talenten kun je je blijven afvragen wat nou toch jouw unieke eigenaardigheden zijn, wat zijn jouw unieke tools!?! Wat maakt dat jij groeit en kunt bloeien om je essentie te delen? Ga op ontdekkingstocht op het pad van jouw kwaliteiten en talenten, jouw eigenaardigheden. Groei zodat je inzicht krijgt in jouw unieke aard en je missie zich vormen kan… om rijk te bloeien als een unieke bloem. Ontdek jouw levenskunst!

Kindertijd

Een goede start voor het vinden van je missie ligt in je kindertijd. Schrijf beknopte de antwoorden op de volgende vragen op, zodat je een overzicht creëert en een verband zichtbaar kan worden. Ga voor jezelf eens na:
– Wat vond je als kind leuk om te doen?
– Wat was je favoriete speelgoed?
– Wat waren je favoriete spelletjes?
– Herinner je je iets wat je als kind als vanzelf heel goed kon?
– Wat vertelde je aan mensen wat je later ging doen of zou worden?
– Is je droom van toen op enigerlei wijze uitgekomen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Inzicht in je kwaliteiten

Vraag een aantal mensen, die jou minstens redelijke goed kennen, bijvoorbeeld iemand van de sportclub, een collega, vriend/in, je partner, om een lijstje samen te stellen met 5 tot 10 kwaliteiten. Vraag daarbij ook of ze 1 duidelijk talent bij je zien, iets waarvan zij vinden dat jij daar echt in uitblinkt. Leg de lijstjes naast elkaar en bekijk of je een duidelijk verband ziet, en belangrijk, kunt voelen of het voor jou klopt.

door Tiara Dijkhof – lichtwerkplaats.nl

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: