Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Is actieve koolstof een wondermiddel?

Sinds een week of twee ben ik actieve houtskool aan het slikken, in Nederland beter bekend als Norit maar dat is een merknaam.
Verbrand je hout of ander organisch materiaal op een correcte manier dan hou je actieve koolstof over. Die koolstof is zeer adsorberend en je zou die ook kunnen eten als je diarree of een vergiftiging hebt en je hebt geen Norit bij de hand…

Niet alleen in de darmen neemt het gif op ook uit de lucht en het water en daar ontstond een hele filter-industrie uit. De koolstof werd door middel van stomen en verhitten en met water spoelen ontdaan van alle vervuiling waardoor de koolstof zo’n tien keer zo adsorberend wordt. Het zit daarom in bijna alle waterfilters en gasmaskers. En het heet daarom actieve koolstof (AK).

In mijn jeugd slikte ik al ‘Norit’ als ik buikpijn had of diarree. Later nooit meer gedaan vanwege het idee dat je toch geen ‘verbrand hout’ gaat slikken. Want dat is het gewoon: verkoold organisch materiaal. Niet totaal verbrand want dan houd je alleen as over, de koolstof is dan vervlogen of verdampt. Het is dus op een lage temperatuur verbrand zodat voornamelijk koolstof overblijft.

Adsorberen

Het is je misschien opgevallen dat ik het woord adsorberen gebruik en niet absorberen. Dat komt omdat (actieve, je zou ook ‘schone’ kunnen zeggen) koolstof geen stoffen ‘in zijn midden’ opneemt zoals een dweil of een spons bijvoorbeeld, maar de moleculen die hij tegenkomt aantrekt en in zijn poriën opneemt. Ze plakken als het ware vast. Dat zorgt er dus ook voor dat we, als het zijn werk in de darmen heeft gedaan, die moleculen niet meer terug kunnen opnemen. Dat opnemen gebeurt volgens mij voortdurend als we gifstoffen proberen uit te scheiden via de darmen. Daarop berust ook de zuiverende werking van ‘vezels’ in de voeding. Ze voorkomen dat veel ‘foute’ stoffen in de dikke darm weer worden opgenomen.

Al duizenden jaren

De zuiverende werking van houtskool is al een paar duizend jaar bekend en er zijn wat ‘wonderverhalen’ in omloop. Overtuigend in die zin dat we hier met een bijzondere stof te maken hebben. Maar ja dat zijn anekdotes…

Pas de laatste 60 jaar is AK goed onderzocht. En uit die onderzoekingen komt naar voren dat het een totaal veilig en onschuldig middel is dat geweldig werkt bij vergiftigingen. Je ziet dat ook in zowat alle serieuze literatuur over AK. Vandaar ook dat Norit gewoon bij de drogist verkocht mag worden. Zelfs als je een heel buisje leeg slikt kan dat geen serieus kwaad. Bij sommige mensen heeft het een lichte stoppende werking maar dat is dan ook alles wat ik aan negatiefs lees. Maar dat geldt ook voor bananen en peperkoek 🙂

De meeste mensen merken niets als ze het slikken. Sommigen krijgen juist diaree of een lichte verhoging maar dat zijn in mijn opinie ontgiftingsverschiijnselen. Want dat is nu net de kracht van actieve koolstof.

Het C60 experiment

Wat is er nu onlangs gebeurd? Wetenschappers wilden de werking van AK uitproberen op ratten. Ze deden dat met koolstof in de vorm van C60, een speciale vorm die zelden in de natuur voorkomt. Waarom weet ik niet (hoewel ik al heel wat erover gelezen heb) behalve dan dat ze weten dat het een sterke anti-oxydant is. Maar dat is gewone (pure) koolstof ook.
Ze wilden weten of ratten die af en toe koolstof slikten, als ze een gif ingespoten kregen, beter bestand waren tegen dat gif.

18 ratten werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg niets, de tweede extra olijfolie te eten en de derde groep kreeg AK in olijfolie opgelost omdat dat dan makkelijker door de ratten opgenomen kon worden en door het eten gemengd kon worden. Tot de stomme verbazing van de onderzoekers bleven alle zes de ratten van de derde groep gemiddeld meer dan 30% langer leven en twee zelfs bijna twee keer zo lang. De ratten van de eerste twee groepen stierven gewoon na de gebruikelijke twee jaar vaak met ziekten, waaronder kanker (vanwege het onnatuurlijke laboratorium-voedsel -HN), terwijl de zes langer levende ratten totaal geen ziekten vertoonden. Ze waren ‘schoon’. Ook toen ze het gif ingespoten kregen vertoonden ze geen negatieve reacties.

Gevolgtrekkingen

De conclusie die normale, verstandige mensen nu trekken is dat koolstof op de een of andere manier alleen maar ‘slechte’ stoffen opneemt (omdat het een basis stof van het leven is?) en ons dus ‘schoon’ maakt. En daarom lijkt de werking op die van anti-oxydanten maar de werking is volgens mij dus meer algemeen ontgiftend. Via de darmen neemt het dus stoffen op maar wellicht dat het zelfs op andere plekken terecht komt en zijn werk doet. Het onderzoek begint nu pas echt op gang te komen.

Mensen die mijn boek gelezen hebben of de essentie begrepen hebben, hebben gezien dat de kern van ziekte en veroudering, vervuiling is, onzuiverheid. En daarmee is de werking van AK volstrekt duidelijk.

Sommige mensen vinden de controlegroep van zes ratten te klein maar het feit dat alle zes de ratten zonder uitzondering veel ouder werden dan ratten ooit geworden zijn, is voor wetenschappers statistisch meer dan voldoende voor een duidelijke conclusie.

Verkoop

Als je nu gaat zoeken naar het experiment en naar mensen die proberen de spectaculaire resultaten daarvan te vermarkten dan kom je steeds weer die (dure) C60 tegen en die is dan bovendien vaak gemengd in (dure) olijfolie, net als in de studie met de ratten. Maar die olijfolie deed niets (zoals de tweede controlegroep liet zien). En C60 is gewoon een bepaalde moleculaire vorm van koolstof en heeft niets te maken met het adsorberend vermogen. Dat komt door de aantrekkende werking en de grillige vormen waarin de moleculen aan elkaar zitten, allemaal brokken met gaten en zo erin. Dus niet moeilijk doen en gewoon AK kopen. Dat heeft zijn werking in de geschiedenis meer dan bewezen.

Hoeveel en hoe vaak? Het is duidelijk dat dit nog een experiment is. In het experiment kregen de ratten het niet elke dag omdat dat teveel olie in het dieet zou zijn. Ze kregen het ‘regelmatig’ (ik kwam er niet achter hoe regelmatig). Ik zelf neem ongeveer een halve gram om de andere dag (om het verschil te ervaren) maar er zijn mensen die tot drie gram nemen (volle eetlepel). Ik ga wellicht ook met hoeveelheden experimenteren. Dus kijk wat voor jou werkt en begin heel voozichtig en meng het met water. Het beste is het op een lege maag te doen, opgelost in een glas water en dan een uurtje of twee te wachten met iets eten.

Zelf maken

Je kunt AK ook zelf maken. Het is wat gedoe met CaCl2 en wat filteren met water en drogen in de oven maar het is goedkoper dan in de winkel. Op YouTube kun je er filmpjes over vinden. Je kunt het bij amazon ook in bulk kunt bestellen. Je kunt natuurlijk ook beginnen met een pakje van bij de drogist. Als bonus kun je het ook gebruiken om je tanden te poetsen (ze worden witter!) en je haren mee te wassen en een pasta op een wond zou die sneller doen genezen. Profiteer ervan.

Huub Neys.
http://www.HetNatuurlijkeEnHetOnnatuurlijke.nl

ps: Norit smaakt wat zoet, wat de poeder niet doet. Volgens mij zit er een zoetstof in die niet in de bijsluiter vermeld staat. Er zitten wel andere stoffen zoals gelatine en titaniumdioxide. Waarom?

pps: Ik denk niet dat de farmaceutische industrie blij is met dit soort experimenten. Dus ik verwacht bizarre ontkenningen uit die richting.
(Die zijn er overigens al.)

Huub Neys
(auteur Het natuurlijke en het onnatuurlijke)

Toevoeging 25-feb-2017:

Ik heb er zelf mee ge-experimenteerd en ben ermee gestopt. Op de een of andere manier werkte het niet ‘neutraal’ zoals ik dacht en ik voelde me zelfs vermoeider dan ik me normaal voelde. Ik vond de werking te ‘heftig’ en besloot het een tijdje te stoppen. Later heb ik het af en toe weer genomen maar op de een of andere manier was ik wantrouwend geworden en ben overgeschakeld op speciale reinigende klei die (ook) al duizenden jaren door zowel dieren als mensen voor zowel uiterlijke als interne reiniging gebruikt wordt.

Onlangs leerde ik weer wat nieuwe dingen over AK die mijn eigen ervaringen bevestigden. Maar eerst moet ik iets vertellen over wat een vriend van me over de werking zei wat wellicht een verklaring is voor wat ik ervaarde.
Hij zei dat de werking in het experiment met de ratten wellicht ook verklaard kan worden door CR oftewel Calorie Restrictie. Calorie restrictie of calorie beperking was, tot aan het experiment met de ratten, verreweg het best werkende (laboratorium) recept om langer te leven. Het betekent zo’n 60-70% van de calorieën eten die je normaal zou eten als je jezelf geen beperkingen zou opleggen. Het heeft voordelen: langer leven en over het algemeen meer energie hebben dan je anders zou hebben maar het betekent ook continue dieet houden, continue een beroep doen op je wilskracht. Iets wat weinig mensen leuk zullen vinden. (In de natuur doe je dat overigens automatisch als je eet wat je wilt, kiezend uit de verse producten die je in je omgeving vindt. Er zit een automatische stop op onbewerkte voeding. Vandaar dat mensen die heel veel rauw eten automatisch afvallen — als ze tenminste te dik zijn)

Het zou goed kunnen zijn dat de actieve koolstof toch een deel van de calorieën die we eten bindt en er daardoor voor zorgt dat we die calorieën niet binnen krijgen en dus een onmerkbare CR veroorzaken. Vandaar dat het voor mij niet werkte omdat ik op dat moment al te weinig voeding opnam. Het is een mogelijke verklaring voor het experiment die hoognodig uitgezocht moet worden.

Dan wat ik leerde over de kracht van de reinigende werking. Zoals ik al zei doet bepaalde klei die je in natuurvoedingswinkels kunt kopen, hetzelfde. Het bindt de positief geladen giffen. Houtskool die voornamelijk uit koolstof bestaat heeft een vergelijkbaar effect met klei. Actieve koolstof, zoals je ondertussen weet, heeft een vijf tot tien keer zo sterke werking als koolstof. En C60, een moleculaire vorm van pure koolstof die in minuscule hoeveelheden in koolstof voorkomt (en dus door een zuiveringsproces er uit gehaald moet worden) heeft een nog sterkere werking. Waarom precies weet ik niet maar de expert die ik in een video op YouTube hoorde zei dat mensen met een zwakke maag (zoals ik dus) beter geen actieve koolstof konden nemen en zich moesten beperken tot gewone houtskool/koolstof. Of klei, maar dat laatste zei hij niet, dat concludeerde ik zelf dus.

AK heeft ook heel andere toepassingen. Los van interne vergiftiging is het ook prima bij uiterlijke vergiftiging zoals schorpioenbeten of muggenbeten. Beetje AK erop, wat water erbij en in een paar seconden is de pijn (althans van de muggenbeten) weg en het gif geneutraliseerd, althans volgens de expert. Je kunt er ook een kompres mee maken op een wond en die geneest dan veel en veel sneller. Je kunt er je tanden mee poetsen en het wordt gebruikt als basis in veel huidverzorging. Ik vermoed zelf dat je het ook gewoon op de huid kunt smeren en dat het dan ook ontgiftend werkt. Maar waarschijnlijk veel minder snel dan gewoon innemen. Dat was het nieuws wat de actieve koolstof betreft. Ik ben benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen.

Lees ook op AltNed:

Advertentie

5 Reacties op “Is actieve koolstof een wondermiddel?”

 1. Dank voor het delen van je ervaring Huub.
  Actieve kool C60 kan zeker ook te heftig werken.
  Als alternatief ga ik dan ook een beetje bentoniet, heilaarde en zeoliet poeders mengen en deze een 10 uur voor het ontbijt laten weken in schoon water. Dit dan uurtje voor het ontbijt verwarmt drinken.
  Dan krijg je een “ultra gif binder” effect van/voor afval/ifstoffen.
  Nog 2 “trucs” zijn, (Google voor info):
  -Intenzyme forte van Biotics
  -Oil pulling met biologische olie

  Like

 2. Helaas kan ik het op enkele punten niet eens zijn met de schrijver
  Ik gebruik en verkoop C60 al jaren. Studeer al jaren en ten eerste valt het mij op dat je actieve kool vergelijkt met carbon 60. Dat is incorrect.
  Het zijn 60 atomen in een buckyball met zeer speciale eigenschappen.
  Ik zie beschrijvingen die niet kloppen met de wetenschappelijke feiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: