Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Dyslexie en Snellezen, een perfecte combinatie

dyslexie hersenactiviteit(door René Hogenes)
Naar schatting lijdt 1% tot 3,5% van de bevolking aan dyslexie. Het woord dyslexie is afgeleid van twee Griekse woorden. Dys komt van het Griekse woord δυς- en dit betekent ‘beperkt’. Lexis is een afgeleide van het woord λ ξιςen dit betekent ‘woord’. Het betekent dus letterlijk ‘beperkt woord’.

Het hebben van dyslexie levert niet altijd problemen op in het dagelijks leven, maar is vaak wel een ongewenst vertragende factor. Met de techniek van snellezen kan iemand met dyslexie beter en sneller leren lezen dan via de conventionele methoden. De manier waarop we snellezen past namelijk uitstekend bij het functioneren van het dyslectische brein.

Wat is dyslexie?

Mensen met dyslexie verwerken informatie in hun hersenen anders dan mensen zonder dyslexie.

Via MRI-scans is aangetoond dat mensen bij het lezen normaal gesproken drie hersengebieden gebruiken die met elkaar samenwerken. Dit zijn het Centrum van Broca, het Centrum van Wernicke en het woordvormgebied. In de twee laatste gebieden komt alle informatie samen en wordt o.a. opgeslagen hoe een woord eruitziet, hoe het klinkt en wat het betekent. Deze drie gebieden samen zijn elk verantwoordelijk voor een deel van de taalverwerking.

Wetenschapper Shaywitz ontdekte dat bij dyslectici de verbinding tussen deze drie hersengebieden niet werkt. Alleen het Centrum van Broca, waar de woordanalyse en spraak is gelokaliseerd, wordt geactiveerd.

Bij dyslectici ontstaat er een andere route in de hersenen voor het opslaan en terugvinden van de betekenis van woorden, die vooral via de rechter hersenhelft loopt.

Van de rechterhersenhelft is bekend dat deze verantwoordelijk is voor o.a. onze verbeelding, de intuïtie, het onderbewustzijn en onze creativiteit. Maar ook het leggen van verbanden, het meerdere dingen tegelijk kunnen doen en het snel kunnen scannen en verwerken van informatie en van het omgaan met nieuwe situaties.

Dit is ook meteen de reden dat mensen met dyslexie een aangeboren talent hebben voor snellezen.

Wat is snellezen?

Bij normaal lezen worden de woorden in de hersenen omgezet naar klanken. Je gaat van woord naar woord in een chronologische volgorde. Het omzetten van tekst naar geluid heet “subvocaliseren”. Dit proces kost veel tijd. Wanneer kinderen leren lezen, spreken ze vaak de woorden uit. En bijna 80% van de volwassenen spreekt nog steeds woorden uit in hun hoofd als ze teksten lezen. De hersenen zijn in staat veel meer informatie te verwerken dan bij het woord voor woord lezen van de tekst. Het subvocaliseren remt de leessnelheid.

Bij snellezen leer je het subvocaliseren uit te schakelen, in plaats daarvan maak je visuele interpretaties van de tekst. Hierbij wordt een ander deel van de hersenen aangesproken. Iemand met dyslexie kan via snellezen de tekst beter en sneller begrijpen door een visuele interpretatie (plaatje) te maken van de tekst, wat zij normaal gesproken al doen.

Bij snellezen ga je van losse woorden naar woordgroepen. Ook hier heeft iemand met dyslexie profijt van de werking van het brein. Aangezien zij niet meer woord voor woord de tekst lezen, maar in woordgroepen, zijn ze beter in staat om een plaatje te maken van betekenis van de tekst en daardoor kunnen ze de tekst sneller begrijpen.

Snellezen helpt bij dyslexie

De wijze waarop kinderen in het reguliere systeem leren lezen, sluit niet aan bij de capaciteiten van iemand met dyslexie.

Juist door het lezen op een visuele wijze aan te leren, wordt het subvocaliseren van geschreven tekst vermeden. Daarvoor in de plaats komt het visualiseren van tekst. Niet alleen sluit dit beter aan bij de hersenen van iemand met dyslexie, het stelt hem of haar ook in staat sneller te lezen dan volgens de gangbare methode mogelijk is. Door de snelleestechniek aan te leren is het voor dyslectici mogelijk complexe teksten beter te begrijpen.

De methode die ik aanbied in mijn snelleestraining is geschikt voor mensen met èn zonder dyslexie. In deze training zitten ook moderne manieren om het mindmappen toe te passen. Dit zijn methodes die de concentratie verbeteren en het vermogen om teksten te begrijpen te verhogen. Ook mindmapping sluit perfect aan op het functioneren van het dyslectische brein.

Kortom: dyslexie en snellezen, een perfecte combinatie.

Met energieke groet,

René Hogenes
Website: Digitaalsnellezen.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: