Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Geen foto van het Noorderlicht

De eerste avond in Reykjavik en we komen voor het Noorderlicht.
Dit jaar is er veel kans om dat te zien vanwege de toegenomen zonneactiviteit. Kerst na kerst was die intrigerende documentaire van Joanna Lumley op TV. We willen het nu zelf ervaren. We hebben ons al voorgenomen ons dag- en-nachtritme te verschuiven om zo vaak mogelijk van dit natuurverschijnsel te genieten.

Dan moet het wel een heldere nacht zijn en die is er nu. Dus we zetten onze reismoeheid opzij en we nemen de bus naar Thingvellir, het nationale park van IJsland. Onze gids stapt regelmatig uit: checking conditions! We turen de hemel af naar een eerste spoor en dan ineens is er een lichte zilveren band te zien aan de horizon. Dat is het beginstadium. We blijven kijken om niets te missen, die zilveren band is alvast binnen!

Vele kilometers later bereiken we de juiste observatie-plek. Stikdonker beneden en aan de hemel schitteren duizenden sterren. Veel meer dan ik ooit bij elkaar gezien heb. Iedereen gaat druk in de weer met filmcamera’s en fototoestellen, al dan niet voorzien van lichtmeters en flitsers. Er gebeurt niets, behalve die band dan. Ik houd de gids in de gaten om te zien of hij al aanstalten maakt om terug te keren.

De hemel wordt een groen gordijn

En dan ineens barst het los. De hemel wordt een groen gordijn dat danst en buigt en voortdurend van vorm verandert. Dan zien we ook rose en lichtbruine tinten onderaan de elegante draperieën . Soms lijkt het een lasershow of een vuurwerk. Maar waarom wil ik vergelijken, dat kan niet. Het noorderlicht is onbenoembaar.

Ik vergeet mijn camera

Zo staan we twintig minuten buiten in de nacht. Ik vergeet de juiste sluitertijden en correcte belichtingsinstellingen. Ik vergeet mijn camera. Ik kijk en ik kijk en ik merk mijn ontroering en mijn kippenvel voor dit ongrijpbare, fenomenale gebeuren. En wat zijn woorden?

Geen FotoIk voel ter plekke de betekenis van mindfulness: bewust ervaren in het hier en nu. Daar hoort geen foto voor later bij. En eigenlijk ook geen woorden. Op de terugweg voel ik me dankbaar en als ik later thuis de andere foto’s van IJsland bekijk, zit die van het Noorderlicht voor altijd op mijn netvlies. Het zou bij die ene avond blijven!

Myriam Schrover
mindfulness-trainer, voor informatie over de komende mindfulness training, mail naar praktijk@alarecherche.nl

 

Lees ook op AltNed: 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: