Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Sapjes, smoothies en rauw eten

Ik heb heel lang instinctief gegeten. Alles puur, vers en rauw en alleen wat je lekker vindt. Maar als je je verdiept in instinctief en ook rauw eten, kom je tot de onvermijdelijke conclusie dat als je alles rauw en vers eet dat je dan uiteindelijk te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgt.
In het voedsel dat we tegenwoordig kunnen kopen, ook al is het nog zo vers en biologisch, zit gewoon niet meer alles wat je nodig hebt.

Het is te eenzijdig doorgekweekt op grootte, zoetheid, houdbaarheid en, in het geval van groenten, of het nog lekker is na het koken. Al het bittere en harde is er uit gekweekt.
Ook is de landbouwgrond al veel belangrijke mineralen kwijt en van de ongeveer 100 mineralen die we nodig hebben zijn er nog maar een twintigtal voldoende aanwezig. Het is dus niet gek om aanvulling te zoeken. En wat is er dan beter dan die te zoeken in juist die verse vruchten en groenten.

Aanvulling zoeken

Dat deed ik en zo leerde ik langzaam de kwaliteiten en het genot kennen van zelfgemaakte smoothies en sappen. Maar al experimenterend kom je echter voor een probleem te staan: hoeveel en van wat? Als je instinctief eet, dan eet je alles in zijn oorspronkelijke staat, vers en onbewerkt dus. Het lichaam geeft dan zelf aan wanneer het genoeg heeft!
Met een sapje daarentegen kun je 5 tot 6 geperste sinaasappels achterover gieten terwijl je lichaam er misschien maar twee had gewild. Overbelasting dus. Ook gaat sapjes drinken tegen het gevoel van ‘oorspronkelijk is het beste’ in. De vrucht in zijn geheel eten met alle vezels en het volledige bijtgenot is gezonder en natuurlijker! Dus hoe lossen we dat op?

Het verschil tussen smoothie en sap

smoothiesEen smoothie is eigenlijk een voorgekauwde maaltijd. Je kunt hem ook aanpassen aan je eigen smaak. De vruchten erin kunnen bijvoorbeeld de wat bittere smaak van de groente verbergen zodat je wat vaker groente eet, vooral groene bladeren die eigenlijk een supervoedsel zijn..
De hele vrucht of groente kan er in dus heeft de smoothie het grote voordeel dat alle vezels er nog in zitten.

Wel moeten we ons dan wel opnieuw realiseren dat groente doorgekweekt is op zachtheid en dat betekent dat er minder vezels in zitten dan in de oorspronkelijke varianten. En ook minder mineralen.
In het moderne voedsel in het algemeen zitten steeds minder vezels. Junk food is eigenlijk vezelloos voedsel. En dat dat allerlei problemen en ziektes tot gevolg heeft hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Dus het voordeel van de vezels in de smoothies (in tegenstelling tot de sapjes) moet niet onderschat worden. Het is zelfs geen gek idee om er wat extra vezels in te doen zoals bijvoorbeeld haverzemelen of psyllium husks.

Tja, waarom zou je dan eigenlijk nog sap drinken? Sap heeft als grote voordeel dat je in een glas een geweldige hoeveelheid mineralen en vitaminen kan stoppen, van bepaalde soorten meer dan je in hele dag nodig hebt. Sap kan op die manier gezien, een geweldige aanvulling zijn op welk dieet dan ook. Inclusief een dieet met smoothies.
Sap verteert ook erg makkelijk en kan dan ook een uitkomst zijn als je snel veel vitaminen nodig hebt bij herstel van ziekte of als je tijdens een vasten-, schoonmaak- of afvalkuur toch al je vitaminen en mineralen wilt binnen krijgen. Of als je gewoon gezonder wilt gaan leven, zonder al te veel te veranderen aan je dieet, dus als voedingssupplement. En sap wint het bijna altijd van de smoothie in lekkerheid!

Bloedtest

Probleem is en blijft dat je niet weet wat je doet. Koop je 10 sinaasappels dan kun je die slechts eten tot je lichaam aangeeft dat het genoeg heeft. Met sap of smoothie ga je daarmee de mist in. Je drinkt of lepelt er makkelijk veel meer van op dan je van het hele product zou eten. Je schiet met hagel in de hoop dat je genoeg binnenkrijgt. En je kunt jezelf daarmee ook makkelijk overbelasten. Zeker als je denkt aan je verteringscapaciteit voor bepaalde stoffen. Het is daarom sowieso goed om sap over de dag te verdelen. Je kunt op die manier ook beter leren luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En ook regelmatig veranderen van groente en fruit zodat je een grote variatie binnenkrijgt.

Wil je het nog beter doen dan moet je gaan kijken naar je tekorten. Je vraagt je huisarts een bloedtest en gaat samen kijken naar eventuele tekorten en hoe je die kunt aanvullen met bepaalde groenten of vitaminen. Een half jaar later doe je dat weer en kunt dan zien of je vorderingen maakt. Tekorten die lang genoeg duren leiden bijna altijd tot ziekten.
Op die manier kun je je gezondheid zelf mede in de gaten houden en word je mondiger en bewuster. Je wordt van patiënt tot cliënt en de arts wordt gezondheidscoach.

Bespaar niet op je gezondheid

Ja, zo’n bloedtest kost geld. Maar ziek zijn kost meestal veel meer. In Nederland merk je dat niet direct aan je portemonnee maar het ongemak is er wel degelijk. Of verlies van inkomsten op je werk. En in elk geval kost het levensgenot. En wat sommige mensen niet uitgeven aan supplementen zonder dat ze weten of het wat helpt…

Een blender voor een smoothie kost ook geld maar een redelijke krijgt je al voor weinig geld en bij een blender krijg je meestal waar voor je geld.
Bij een sap-pers moet je echter wat meer uitkijken. Ga je een sap-pers gebruiken koop dan een goede zoals de Versapers of de Hurom of de dure Green Star die er alles uithalen wat er in zit en die ook jaren meegaan. Het is een kado voor je gezondheid en zoals gezegd: wie wil er besparen op zijn gezondheid?

Huub Neyswww.HetNatuurlijkeEnHetOnnatuurlijke.nl

Lees ook op AltNed:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: