Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Weg met de amalgaam

Toen ik nog klein was hebben mijn ouders hun best gedaan mij een goede tandverzorging bij te brengen. Regelmatig poetsen en zo. Maar ondanks dat kreeg ik mijn portie gaatjes en de bijbehorende amalgaamvullingen. 9 om precies te zijn.
Protesteren tegen al dat metaal in je lijf was er niet bij. Je wist niet beter en wat moest je anders?

Maar later kwamen de composiet vullingen en andere alternatieven en doken er verhalen op dat je beter je amalgaam eruit kon laten halen. Dat was beter voor je gezondheid.
Tja, dat is nogal wat. Al die tanden en kiezen uitboren met verlies van weer een deel gezonde tand en met het risico dat je een paar jaar later te horen krijgt dat dat composiet toch ook niet zo goed is en dat je het beter kunt vervangen door weer een beter materiaal. Hou je dan nog wel wat oorspronkelijke tand over? Uitstellen dus.

Amalgaam

Maar de informatiestroom is niet te stuiten en de ellende die amalgaam veroorzaakt wordt steeds duidelijker.
amalgaamAmalgaam geeft continue moleculen af. De helft van amalgaam bestaat uit kwik (en verder 35% zilver en nog wat tin, koper en zink) en het is voornamelijk kwikdamp die ontsnapt. Kwik is een van de gevaarlijkste giffen voor ons lichaam. En het gaat best om veel moleculen die voor het immuunsysteem een zware belasting zijn omdat er veel cellen door gedood worden die dan weer opgeruimd moeten worden. Ook stapelen ze langzaam op allerlei plekken waar eigenlijk andere moleculen horen te zitten en verstoren allerlei balansen.

Het is volgens allerlei gezondheidsexperts waar ik een hoge pet van op heb (David Wolfe, Dr. Mercola, Hal Huggins en vele anderen) belangrijk, als je je gezondheid serieus neemt, om alle amalgaam eruit te laten halen en te vervangen door bijvoorbeeld composiet.

Ik begon het te overwegen. Via rondvragen hoorde ik van een tandarts die standaard geen amalgaam gebruikt en bovendien zijn klanten aanraadt die te laten vervangen om alle bovengenoemde redenen en het besluit was genomen. Hij test bovendien welke soort materiaal het minst stoort als vervanging.
Het was een lang traject omdat hij tevens een dode kies eruit heeft gehaald en een andere vervangen heeft door een brug.

Dode tanden en kiezen

Ik begon ook te lezen over de nog veel grotere schadelijkheid van wortel-kanaal behandelingen die dode tanden en kiezen opleveren.
Een tand is een levend iets en daarmee ook een energetisch element van je lichaam. Een dood element laat je normaal gesproken niet in je lichaam zitten omdat het gaat ontsteken en het lichaam het wil opruimen. Ik begreep opeens waarom ik jarenlang een ontsteking had boven een dode kies (juist ja, na een wortel-kanaal behandeling).
Totdat de kaakchirurg daar een einde aan maakte en het kaakbot erboven verving door een of ander onduidelijk materiaal. Moet ik nog uitzoeken. Ik snapte er in die tijd niets van: dat was toch een deel van mijn lichaam, eigen materiaal? Helaas.

Verbinding met organen

In de duizenden kanaaltjes die door een tand heen lopen komen allemaal bacteriën te zitten die het immuunsysteem een hoop extra werk geven. Zolang je het allemaal aankan merk je er niet veel van maar als je ouder wordt, zwakker wordt, een zware ziekte krijgt dan gaat het wel degelijk verschil uitmaken. En omdat de acupunctuurpunten in bepaalde tanden in verbinding staan met bepaalde organen storen die dode tanden en kiezen ook nog eens bij de energie doorstroming naar die organen.

Zo zou een dode kies bij mij rechtsboven volgens de tandarts en de natuurgeneeskundige die met hem samenwerkt voor 40% op de schildklier storen en mijn spijsvertering verzwakken (die daardoor minder aankan vandaar dat ik altijd aan de magere kant ben).
Ik was sceptisch in het begin maar krijg door alles wat ik er nu over hoor en lees (via andere kanalen) steeds meer vertrouwen in zijn benadering. Ook al omdat het klopt wat hij nog meer zegt over mijn functioneren.

Schoner en lichter

Merk ik er nu ook wat van? Moeilijk te zeggen. We kennen allemaal het placebo effect. Zou het dat ook zijn? Ik voelde me in elk geval steeds schoner, lichter. Daarvoor was het een ‘algemeen storingsveld’.
Ik kan het verder niet goed uitleggen je moet het voelen.

Wat ik nooit zo belangrijk vond, het esthetische aspect, speelt toch ook mee. Als ik nu geeuw ben ik niet meer zo verlegen dat mensen mijn vullingen zullen zien. Composiet is namelijk wit. Ik ben daar toch ook gevoelig voor.

Huub Neys

Lees ook:

Advertentie

2 Reacties op “Weg met de amalgaam”

 1. Hallo Gwen,

  Ja, de kofferdam methode, dus met een rubberen slofje de tand isoleren en zo de amalgaam voor 100% naar buiten krijgen is veel beter. Mijn tandarts gebruikt die. Ik vraag me zelfs af of tandartsen die alleen maar afzuigen de zaak wel serieus nemen.
  Als je googelt op biologisch tandartsen Nederland krijg je heel wat informatie. Er is zelf een vereniging die je kunt bellen.
  Ontgifting? Niets van gemerkt. Maar ik neem aan dat die gewoon heeft plaatsgevonden. Ik heb in die tijd veel chlorella (alg, voedinssupplement) gegeten dat heplt met ontgiften van zware metalen.
  Mocht je meer willen weten dan kun je me mailen: huubneys@gmail.com

  Like

 2. Het heeft mij eigenlijk nooit echt geintereseerd of mensen mijn gebid nu wel of niet mooi vonden. En het is heel leuk en interesant om over amogaan vullingen te kletsen en te ontdekken dat die heel slecht zijn. De tandarts is tegenwoordig zo extreem duur dat ik er niet over ma ga denken om daar uberhoubt iets aan te doen. Ik wil er dus liever niks van weten. Oke indonesia daar is het wat goedkoper geloof ik. Iedereen daar maar heen sturen? Sorry maar zo voeld het een beetje. Weerstand en iets dat voor de meeste mensen onberijkbaar en onbetaalbaar is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: