Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Het einde van de spirituele zoektocht

Veel mensen zoeken zich een ongeluk. Ze gaan naar bijeenkomsten van spirituele leraren toe, naar retreats, lezen boeken, kijken naar youtube filmpjes. Allemaal met als doel om dat ‘vreselijke’ ego kwijt te raken.
Want als dat zou gebeuren dan is de paradijselijke eenheidsbeleving jouw deel. Alle problemen zijn dan opgelost en wat dan rest is slechts love en peace.

Dat is althans de impliciete suggestie van veel spirituele benaderingen.
Maar kun je dat bereiken door van satsang naar satsang te gaan?
En als dat al zou kunnen is dat dan wenselijk?

Een spirituele ervaring is een proces in je hersenen

Een tijdje geleden kwam ik een artikel tegen over de achtergrond van spirituele ervaringen http://www.bidstrup.com/mystic.htm
Spirituele ervaringen blijken zich voor te doen in heel specifieke situaties wanneer er bepaalde processen in de hersenen optreden. Die processen zijn heel persoonlijk en worden niet gestimuleerd door satsang of het bijwonen van spirituele retreats.

Dit betekent dat de zoektocht niet anders dan in een mislukking kan eindigen. De zoeker denkt dat als hij maar genoeg bijeenkomsten bezoekt, maar voldoende energie in de zoektocht steekt dat het op een gegeven moment wel zal lukken. Echter het succesmoment zal nooit komen. Hoogstens zal hij na een spirituele bijeenkomst even een ‘kick’ ervaren, maar dat gaat weer voorbij.

De satsang-kick is verslavend

Omdat het voorbijgaat zal hij geneigd zijn om weer snel naar een volgende bijeenkomst te gaan. Voordat je het in de gaten hebt is er dan sprake van spirituele verslaving.

verslavingNet zoals bij andere verslavingen zal de zoeker naar zwaardere middelen grijpen. Eerst gaat hij naar een spirituele bijeenkomst, maar ‘gelukkig’ blijkt de satsang leraar ook retreats te organiseren. Als de zoeker een zwaardere kick wenst dan gaat hij naar zo’n retreat. Wil hij een nog zwaardere kick dan gaat hij voor langere tijd naar bijv. India toe.

Zo investeert hij steeds meer in de zoektocht. Dat kan doorgaan totdat het geld op is. Zoals iedere verslaafde weet ligt dan het pepmiddel buiten handbereik. De zoeker staat dan met lege handen.

Wanneer is een leraar integer?

Een integere leraar stimuleert de zoeker niet in zijn zoektocht, maar legt het bovenstaande in duidelijke bewoordingen uit. Helaas zijn dat soort leraren er niet zo veel. De meesten zijn maar al te blij als het lukt om hun workshops en retreats vol te krijgen.

De integere leraar wijst erop dat wat hem is overkomen een heel persoonlijk proces is dat niet overdraagbaar is. Hij zal op geen enkele manier suggereren dat als je maar dicht genoeg in zijn buurt blijft de verlichting jou ten deel zal vallen.

Het belangrijkste waar de integere leraar je op zal wijzen is dat het ik gevoel helemaal niet iets is dat je kwijt zou moeten raken. Het voelt niet altijd prettig, maar het is een natuurlijk iets wat evolutie heeft gecreëerd zodat het organisme voldoende gemotiveerd zou zijn om zich te handhaven. Als je immers geen ik gevoel zou hebben dan ben je onvoldoende gemotiveerd om je tegenover roofdieren te verdedigen.
In plaats van het ik gevoel trachten kwijt te raken is het beter om dit te accepteren.

Hoeveel leraren zijn integer?

Een leraar kan het bovenstaande verhaal in 1 keer uitleggen. Het is niet nodig dat de zoeker eindeloos nieuwe bijeenkomsten bezoekt en allerlei workshops gaat doen.

De integere leraar doet dat, maar hoeveel leraren doen dat werkelijk? Er zijn weliswaar leraren die zeggen dat je ‘niets kunt doen’, maar tegelijk hebben ze wel een breed aanbod aan soms lange retreats, waarvoor reclame wordt gemaakt. Dat is tegenstrijdig.

loslaten

Als je kijkt naar wat er feitelijk gebeurt dan zie je dat de meeste leraren de zoektocht stimuleren in plaats van afremmen. Ergens blijft de vage belofte bestaan dat ooit de verlichting jou ten deel zal vallen en ook wordt er gesuggereerd dat het wenselijk om je ik gevoel kwijt te raken.

Beiden suggesties zijn onjuist. Het ik gevoel is een natuurlijk iets wat een duidelijke functie heeft. Het is even zinvol om te suggereren dat je rechterbeen geamputeerd zou moeten worden om ‘spirituele redenen’.

Een pil

Misschien dat dit artikel de zoektocht voor sommigen kan bekorten. Hopelijk functioneert het als een pil die verslavingen tegengaat.

door Roeland de Looff
Roeland is te zien in de film ‘Alles over Niets:

en zijn website is: www.jijbenteenheid.nl
Roeland schreef een boek: Jij bestaat niet, als afgescheiden persoon.
Dat gaat over de relatie tussen non dualiteit en wetenschap en de neurologische achtergrond van verlichting.

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: