Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Sjamanisme in deze tijd

Sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven en praktijken uit verschillende culturen. Er wordt vaak gezegd dat het sjamanisme de bron is, waaruit alle latere religies zijn voortgekomen.
Zo hebben bijvoorbeeld zowel het Tibetaans boeddhisme, het Chinese taoïsme en het soefisme hun wortels in het sjamanisme.

Het sjamanisme leert ons dat alles wat we om ons heen ervaren, alle zichtbare en niet-zichtbare manifestaties, voortkomen uit dezelfde bron van oneindigheid die we De Grote Geest kunnen noemen, of God, de Schepper.
Alles in de Schepping is levende energie en vormt het Levensweb: Het is een voortdurend veranderende stroom van verbinding en evenwicht.

Sjamaan

sjamanisme

Het woord “sjamaan” is afkomstig uit Siberië en betekent letterlijk: hij/zij die weet. Onder deze verzamelnaam komen heel wat verschillende vormen van sjamanisme voor:
Zo heb je Inka sjamanen afkomstig uit de Andes, Siberische sjamanen, Ayahuasca sjamanen, Afrikaanse sjamanen, Koreaanse sjamanen, en vele verschillende sjamanen uit Zuid -en Noord-Amerika.

In haar boek “Shamanic Voices” schrijft Joan Halifax, een Amerikaans antropologe: “Sjamanen zijn genezers, zieners, visionairs. Zij staan in verbinding met de wereld van de goden en de geesten. Hun lichaam wordt achtergelaten wanneer ze naar de ongeziene werelden reizen. Het zijn dichters en zangers. Ze dansen en scheppen kunst. Ze kennen de kosmische en de aardse geografie, ze kennen de planten, dieren en elementen. Het zijn psychologen en vertellers, maar boven alles zijn het de ‘technici van het heilige’ en meesters van de extase ”.

Een sjamaan is een bemiddelaar, die werkt op het fysieke, het psychologische en het spirituele vlak.

Een voornaam kenmerk van het sjamanisme is het uitvoeren van rituelen en ceremonies die het doel hebben de zichtbare en onzichtbare krachten die uit balans zijn geraakt en die aanleiding kunnen geven tot ziekte in de mens of in de natuur, weer terug in harmonie te brengen.

Sjamanisme in deze tijd

Tegenwoordig voelen steeds meer mensen zich aangetrokken tot het sjamanisme. Het is iets wat helemaal bij deze tijd hoort. Iedereen kan de weg van de sjamaan bewandelen en ook kan het geen kwaad om er tijdelijk aan te proeven.

sjamanisme

We zoeken naar een diepere betekenis van Leven, omdat we ergens onderweg het contact met de aarde zijn kwijtgeraakt….evenzo missen we de aloude Wijsheid en Kennis van onze verre voorouders en daarmee onze gemeenschapszin en spirituele verbindingen.Volgens oude profetieën van de Inka’s en de Maya’s is de tijd waarin we nu leven een belangrijke markering voor verandering voor de mensheid en de aarde. Voor deze tijd zijn de Inka sjamanen uit de Andes ruim 60 jaar geleden van hun hoge bergtoppen naar beneden gekomen omdat zij in hun profetieën lazen dat veel sjamanen uit het westen zouden komen: wij, sjamanen uit het westen…

Het sjamanisme biedt hierop een uitkomst die je heel praktisch in je leven kunt toepassen. Veel mensen reizen naar verre landen om in de leer te gaan bij sjamanen of om in vrij korte tijd enkele van hun ceremonies te ondergaan, maar ook omgekeerd bezoeken tegenwoordig vele sjamanen ons land om ons te onderwijzen. Het is een bijzonder inspirerende tijd van uitwisseling!

Urban sjamanisme

De moderne sjamaan van deze tijd wordt ook wel de “Urban sjamaan” genoemd: levend in een stad, temidden van de samenleving en verkeersdrukte. Een Urban sjamaan Jan Prins uit Groningen zegt hierover : “Vergeet niet dat wij urban sjamanen hard nodig hebben in een wereld waarin we losraken van onze wortels, waarin de bomen gekapt worden en de aarde verdort “. Hierin ben ik het met hem eens en er komen er gelukkig steeds meer en meer….beoefenaars van het sjamanisme. Zo noem ik mijzelf tenminste. Steeds meer mensen die zich opnieuw leren verbinden met de aarde en ermee leren samen te werken. Mensen die willen investeren in de aarde in plaats van haar uit te buiten. Mensen die de moed hebben te luisteren naar de stem van hun eigen hart, de stem van de wind, de aarde, de stenen, de planten , de dieren, etc.

Wordt een verzorger van de aarde

sjamanisme

Werkend met het sjamanisme ontdek je dat je het paradijs nooit hebt verlaten, zoals een oude mythe ons wil doen geloven. Nee, je leert jezelf te zien als een verzorger van dit paradijs; Je neemt de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor deze aarde en alle levende wezens: “…..zodat we deze aarde iets mooier kunnen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen dan dat we haar troffen ”.


Gwen Floch
– 4windsenergy.com

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: