Iemand attendeerde me op een volgens haar interessante website: food4me.org. Het is de website van een groep wetenschappers die onderzoek doet naar genen en van daaruit links willen leggen naar wat een individueel genen pakket, een individu dus, voor eten nodig heeft..
Het idee is dus dat een verschillende genen set bij de mens een verschillend dieet oplevert.
Tot nu toe heeft dat onderzoek nog geen resultaat opgeleverd. En dat zal het in mijn ogen ook niet gaan doen.
Soortbepaald
Waarom dat zo is kunnen we prima zien bij dieren.
Gemiddeld eet een soort dieren hetzelfde ‘dieet’, hetzelfde voedsel. Daar zitten seizoensvariaties en plaatsvariaties in, en variaties voor herstel van verwonding of grote inspanning, maar gemiddeld heeft een diersoort dezelfde voedingselementen nodig om een bepaald innerlijk evenwicht te behouden en zal het, via het instinct, telkens weer die balans opzoeken.
En er zijn allerlei aanwijzingen voor dat dat bij de mens niet anders is.
Zinloos onderzoek
In zekere zin vind ik dit dus ‘zinloos’ onderzoek.
Hoewel een negatief resultaat gebruikt kan worden om te laten zien dat het wél zo is dat we gemaakt zijn om dezelfde elementen in ongeveer gelijke hoeveelheden uit onze voeding op te nemen.
Is voeding een persoonlijke zaak?
Maar hoe kan het dan dat mensen zulke verschillende voorkeuren voor eten hebben? Dat komt doordat we dat natuurlijke systeem dat het voedingsinstinct als basis heeft, heel erg verstoren en daardoor heel verschillend opgroeien. Afhankelijk van bijvoorbeeld borstvoeding of niet krijg je heel andere bacteriestammen in je darmen die heel verschillend met de verwerking van voedsel omgaan.
Ook groeit de een op met chips en cola, de ander met traditionele kost en weer een ander is vegetarisch. Het heeft allemaal andere effecten op ons zelfde systeem. Hoewel dat ‘zelfde systeem’ er zelfs voor onze geboorte al verschillend uit kan zien omdat zwangere moeders ook heel verschillend eten. Of roken of alcoholist zijn.
We zijn dus een gezond systeem aan het saboteren en krijgen dan heel verschillende, onnatuurlijk uitkomsten. Met de nodige duizenden verschillende ziektes tot gevolg.
Terug naar gezond
Willen we terug naar gezond dan zullen we inderdaad rekening moeten houden met individuele verschillen die echter niet genetisch zijn maar wellicht epigenetisch of gewoon omgevingsbepaald.
Maar uiteindelijk gaan we, moeten we zelfs als we als soort willen overleven, via verbetering van onze voeding en via onze kinderen terug naar een gezond evenwicht waarin alle mensen vrijwel hetzelfde nodig hebben.
Dat kunnen we in deze tijd wel op verschillende manieren binnenkrijgen omdat er zoveel variatie in voedsel voor de mens bereikbaar is geworden.
Kortom: in mijn visie zijn we dus allemaal (ik ook hoor) zo ziek als wat en zijn we in de wetenschap, ook bij food4me alleen maar zieke mensen aan het onderzoeken. Wordt tijd dat we ook eens gezonde(re) mensen gaan onderzoeken vanuit dat nieuwe perspectief.
Huub Neys. 22-01-2013 – www.hetnatuurlijkeenhetonnatuurlijke.nl
Lees ook op AltNed: