Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Francis Kenter & Tom Watkins: normale groei, rauw eten en vlees eten

Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van de discussie omtrent Francis Kenter en haar zoon Tom. Vanuit mijn optiek, 24 jaar voornamelijk rauw gegeten (80-90%), waarvan 2,5 jaar 100%, heb ik wel wat toe te voegen over wat er over dat tweetal gezegd wordt.

Normale groei

Het is een misverstand dat de kinderen van nu een maat zouden zijn voor normale groei. En vooral het tempo waarin ze groeien. Dat is maar helemaal de vraag.

Kinderen die rauw opgroeien, maar inclusief dierlijke eiwitten, waarvan er in Frankrijk vele tientallen zijn, blijken veel later hun uiteindelijke lengte te krijgen dan andere kinderen.

Ook worden ze seksueel veel later rijp en geïnteresseerd in de andere sekse. Op het eerste gezicht schrik je en denk je gelijk aan groeiachterstand wat bij Tom ook gedacht wordt.
Maar wat blijkt: later groeien deze kinderen uit tot gezonde volwassenen van normale lengte. En ze zijn veel gezonder en sterker dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn (bijna) nooit ziek.

De zaak is dus omgedraaid. De kinderen van nu worden veel te snel volwassen en seksueel rijp. Je kunt het vergelijken met de dieren in de bio-industrie die zoveel groeihormoon (wat tevens sekshormoon is) krijgen dat ze in de helft van de tijd die er normaal in de natuur voor staat rijp worden. Maar ze zijn zwak en hebben vaak anti-biotica nodig. Net als wij mensen.

Vroeger kregen de meisjes in het westen rond hun 16e of 17e hun eerste menstruatie, net zoals nu nog hun collega’s bij de jagers/verzamelaars volkeren. Nu is dat al gedaald tot 12 en 13 jaar maar met uitschieters naar 8 en 9 jaar! Dat is biologisch gezien een bizarre situatie met veel te vaak vreselijke consequenties voor het kind dat veel te makkelijk zwanger wordt op vroege leeftijd en dan abortus moet overwegen.
Zou het soms kunnen liggen aan al die groeihormonen die wij indirect, via de dieren die we eten, binnenkrijgen?

Tom zou dus best wel eens een veel sterker en natuurlijker lichaam kunnen hebben dan zijn leeftijdsgenootjes. Maar het kan tevens zo zijn dat hij door zijn vegetarisme een groeitekort heeft opgelopen en dat zijn verstand minder uitgegroeid is dan het had kunnen zijn.
Het is en blijft een experiment wat Tom en Francis uitvoeren.

Maar, en dat is een hele grote maar, hetzelfde kan gezegd worden van alle andere kinderen. Wij zijn als mensheid allemaal bezig met een reusachtig voedings-experiment. Er is nog nooit een generatie opgegroeid met hamburgers, coca cola en energiedrankjes. Iedereen die het nieuws volgt weet dat dat niet gezond is en dat dat overgewicht en obesitas en nog veel meer ellende op latere leeftijd veroorzaakt.
Maar we doen het allemaal maar mooi en we piekeren er niet over om al die kinderen uit huis te laten plaatsen omdat hun ouders onverantwoordelijk bezig zijn.

Wij zouden dus ook allemaal wel eens groeiafwijkingen kunnen hebben en een onnatuurlijk lichaam. En ons verstand zou ook wel eens minder goed uitgegroeid kunnen zijn dan zou kunnen. En daar zijn alleen al de duizenden ziektes die we vertonen een aanwijzing voor.

De vleescontroverse

Heel graag wil ik ook een misvatting uit de weg ruimen die heel veel van de discussie hierover bepaalt en die zowat iedereen in de rauwe wereld koestert: dat vlees en zuivel kankerverwekkend zouden zijn.

Inderdaad wijst alle onderzoek daarop. Maar wat voor onderzoek? Het gaat altijd over bewerkt vlees en bewerkte zuivel! Gebakken, gebraden, gegrild, gepasteuriseerd, gesteriliseerd en noem het maar op. Dat dat veranderingen in het vlees en de zuivel veroorzaakt hoef ik niet uit te leggen neem ik aan.
Maar het gaat ook over vlees en zuivel van dieren die niet natuurlijk leven, van dieren die doorgefokt zijn op bepaalde eigenschappen, om hun vet bijvoorbeeld of spiermassa: onnatuurlijke dieren! Verder worden die dieren volgespoten met groeihormoon en anti-biotica. Deze dieren hebben daardoor een vet-samenstelling die heel erg verschilt van die van een wild dier.

Op zijn beurt eet dat dier voedsel dat uitermate verschilt van zijn natuurlijke vorm zoals tarwe dat in de wilde natuur helemaal niet voorkomt en oorspronkelijk een gras is met nauwelijks gluten. En dat voedsel zit ook nog eens vol met pesticiden, schimmeldodende middelen, en meer van dat fraais. Dat gif verzamelt zich allemaal aan de top van de voedselketen, het dier waar wij het vlees van eten. Dat dat soort vlees en zuivel kanker veroorzaakt is ondertussen duidelijk aangetoond hoewel de meeste mensen dat liever niet horen of weten.

Rauw vlees

Het rauwe vlees van een wild dier is een heel ander voedsel en kan nauwelijks vergeleken worden met wat wij in de supermarkt neer durven leggen.

Zouden wetenschappers onderzoek doen naar mensen die (af en toe hun natuurlijk verlangen volgend!) rauw wild vlees eten, dan zouden ze heel andere uitkomsten krijgen.

Een mooi voorbeeld is een onderzoek dat aan de Universiteit van Maastricht is uitgevoerd naar het eten van vis. Dat zou hartaanvallen moeten voorkomen. Helaas geen resultaat! Maar waarom niet? Omdat het onderzoek ging over vis uit blik en dergelijke. Bewerkte vis dus. Terwijl de verhalen over ‘bescherming tegen ziekte’  juist komen van Eskimo’s die een groot deel van hun (wilde !) vlees rauw aten.

Rauw eten is niet synoniem met vegetarisch eten

Zowat iedereen concludeert dat ‘rauw eten’ synoniem is met vegetarisch eten, maar dat zijn wat mij betreft persoonlijke keuzes die aan de rauwe eter zelf zijn.

Het gedrag van Francis is gebaseerd op de foute aanname, dat rauw vlees slecht zou zijn.
Laat me duidelijk zijn dat ik Francis respecteer en haar juist een hele goede moeder vind en dat Tom beslist niet onder toezicht geplaatst hoeft te worden maar in mijn optiek zou het verstandig zijn om Tom wel af en toe niet bewerkte dierlijke eiwitten te laten eten.
Dan denk ik aan af en toe een rauwe haring of zalm of wat rauw eigeel dat erg lekker wordt als je langer rauw eet. Rauwe zuivel zou ik niet aanraden omdat dat geen natuurlijk voedsel is voor de mens en ook onderzoek steeds meer uitwijst dat dat problemen veroorzaakt in ons spijsverteringstelsel en lichaam.

Onderzoek wijst keer op keer uit dat menselijke lichamen, die anders zijn dan de lichamen van onze familie de primaten, erop gebouwd zijn om een substantieel deel van hun voeding uit dierlijke bron te krijgen. Krijgen ze dat niet dan ontstaan er tekorten, o.a. vitamine B-12, die onder andere kunnen leiden tot verminderde groei van het lichaam maar ook van de hersenen.

Wil je veilig en gezond zitten dan zorg je voor een deel dierlijk eiwit. Wil je experimenteren dan is dat prima en kan waarschijnlijk ook zonder veel consequenties als je je goed informeert en je supplementen (B12) neemt. Maar doe dat dan als je lichaam uitgegroeid is en je de risico’s zelf aankunt of kunt inschatten.

Huub Neys  (januari 2013)
www.hetnatuurlijkeenhetonnatuurlijke.nl

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: