Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Mindfulness, zo stil kan het zijn!

Het congrescentrum ligt er landelijk bij. Omgeven door een grote tuin met hoge bomen. Als mindfulness-trainer wil ik alles wat ik mijn cliënten aanbied eerst zelf meemaken.
Vandaag is dat een stilte-dag. Mindfulness-oefeningen en eenvoudige yoga wisselen elkaar af en ja…., alles zonder spreken of andersoortig contact tussen de deelnemers. Ook niet tijdens de lunch! Naar dat laatste ben ik nog het meeste benieuwd.

Meditatieoefeningen

In de ontvangsthal wordt nog druk gepraat, het lijkt of de deelnemers snel even wat kwijt willen, nu het nog kan.
De meditatie-oefeningen zijn een thuiskomen voor mij. Ik merk wel dat ik af en toe denk: ‘deze oefening kan ik ook eens met mijn cursisten doen’. Maar meestentijds onderga ik de oefeningen als een waardevol soms confronterend bad.

In de pauze gebruikt ieder de zelf meegenomen lunch. Vreemd, om niets te zeggen tegen je tafelgenoot als je thee in wilt schenken. Ook oogcontact is niet de bedoeling. Ik zie grote bakken sla en rijst, waar deelnemers aandachtig in prikken. Mijn broodje kaas eet ik langzaam op, bewust van iedere hap. Wat een verschil met hoe snel ik thuis soms eet.

Na het eten is er een buiten-activiteit. Opmerkzaam, op je eigen spoor, lopen in de tuin met de bomen. Het lijkt een beetje op een langzaam bewegende flashmob. Voorbij komende kinderen lijken het totaal niet raar te vinden en fietsen rustig lang ons heen.

“Wat zijn die aan het doen?”

Enkele volwassenen die een geheel andere bedrijfsmatige training volgen, staan in hun pauze te praten en te roken op de oprit. Ze krijgen ons, bedachtzaam bewegende figuren, in de gaten. Als ik vlak langs hen kom, hoor ik luid: ‘Wat zijn die in godsnaam aan het doen daar?’ Gevolgd door hevig gegiechel. Het is een extra uitdaging om, zonder met hen contact te maken, gewoon door te gaan met bewegen en bij mezelf te blijven. Opvallend is wel dat het luide volume van hun gesprekken overgaat in zacht gefluister en dat ook het lachen verstomt. Invloed van de mindfulness?!

mindfulnessNa afloop van de dag zit ik anders in de bus naar huis dan toen ik kwam. Dit was een zeer bijzondere ervaring die me een gevoel van dicht bij mezelf zijn en trots geeft. Even bijkomen thuis en proberen de zorgzame aandacht voor mezelf mee te nemen als ik mijn activiteiten weer oppak.

Training Mindfulness in Eindhoven

Heb jij ook belangstelling voor een 8 weekse mindfulness-training (inclusief stilte-dag)?
De eerstvolgende training in Eindhoven start op 1 februari 2013.

Myriam Schrover, gecertificeerd mindfulness-trainer.
Lisven 27, 5646 HL, Eindhoven 040-2126846.
praktijk@alarecherche.nl, www.alarecherche.nl

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: