Instinctief eten is eten, gebruikmakend van ons voedingsinstinct.
De mens blijkt nog altijd over een zeer betrouwbaar aangeboren voedsel-opname-regulatie systeem te beschikken dat ons onze natuurlijke vitaliteit en gezondheid optimaal doet benutten.Het is ontdekt door de zwitserse wis- en natuurkundige Guy-Claude Burger (1934). Maar met hem hebben inmiddels duizenden anderen de resultaten kunnen verifiëren met vaak opzienbarende resultaten. Vele getuigenissen van genezingen van kanker, auto-immuun-ziekten, hart- en vaatziekten, allergiën e.d. kunnen dat bevestigen. Op dit moment wordt instinctief eten beoefend door een paar honderd mensen in Frankrijk en Duitsland, enige tientallen in België en een tiental in Nederland.
Burgers definitie van ons voedsel-instinct bevat drie belangrijke elementen:
Elk oorspronkelijk voedingsmiddel dat voor het lichaam aantrekkelijk is, is nuttig voor het lichaam (en andersom)!
Oorspronkelijk
Het instinct blijkt alleen te functioneren met voedsel in onbewerkte staat, zoals onze voorouders het honderdduizenden jaren geleden konden aantreffen. Brood, melk, vruchtensap of kruidenthee: het instinct blijkt er niet of niet duidelijk op te reageren. Een instinctief eter kiest uit o.a. fruit, groente, noten, (rauw) vlees, vis eieren.
We leven echter niet meer in een natuurlijke omgeving. Vandaar dat het noodzakelijk is om de keuze zo gevarieerd mogelijk te doen zijn en voortdurend onderzoek te blijven doen.
Aantrekkelijk is Nuttig
Binnen dit apriori wordt de keuze van voedsel, na een omschakelingsperiode voor o.a. onze smaak, volledig bepaald door aantrekkingskracht. De reuk en de smaak bepalen wat gegeten wordt. Het lekkerste is het beste; vies is slecht of ballast.
Hoe gevoeliger iemand wordt voor de signalen van het lichaam, hoe beter de vertering en hoe sneller de terugkeer naar vitaliteit en gezondheid.
Wetenschappelijk onderbouwd
Naast de praktijk waaruit het geboren en waarin het gegrondvest is, heeft het instinctieve eten goed onderbouwde wetenschappelijke hypothesen. Deze zijn gebaseerd op een vraagstelling.
Zijn wij genetisch aangepast aan de voeding die wij met onze intelligentie ontwikkeld hebben?
Of plaatsen alle Niet Oorspronkelijke Moleculen die bij bereiden van voeding ontstaan ons lichaam voor onoplosbare problemen?
En in hoeverre is een biologisch niet aangepast zijn aan onze huidige voeding de oorzaak van onze (welvaarts)ziekten?
Burger verklaart met zijn eenvoudige hypothese van de Niet Oorspronkelijke Moleculen die ontstaan in bewerkt voedsel, de oorsprong en de ontwikkeling van alle (welvaarts)ziekten.
Gevolgen van Instinctief Eten
Enige mogelijke consequenties van een terugkeer naar deze bij uitstek menselijke voeding:
- Een grotere zelfkennis door het leren luisteren naar het lichaam.
- Een veel directer gevoelde relatie met de aarde. De band met de natuur in ons en daardoor buiten ons wordt sterker.
- In de praktijk wordt door niet meer koken en een andere voedselkeuze de aarde gespaard. De tuin wordt in ere hersteld.
- Herwaardering van de (sub)tropische landen als wieg van de mensheid.
- Schoonmaak van het lichaam. Contact met de kosmos…
Niet eenvoudig
Hoewel de theorie eenvoudig is en de uitvoering eenvoudig lijkt, is instinctief eten beslist niet gemakkelijk. Men moet zeer gemotiveerd zijn om de sociale, praktische en persoonlijke consequenties in het leven te integreren.
De redenen zijn duidelijk: de levenswijze, sociale contacten en de balans tussen voelen en denken veranderen. Men moet leren voor eigen keuzes op te komen.
Kortom een uitdaging en een persoonlijk avontuur voor wie die aanneemt. Maar het plezier wordt de gids!
Huub Neys
hetnatuurlijkeen hetonnatuurlijke.nl
(Dit artikel verscheen eerder in december 1990 in “Het Geheel”; destijds een regionaal tijdschrift van Den Bosch en omstreken. Omdat het nog steeds actueel is plaatsen we het nu weer op AltNed Informatie.)
Lees ook:
Francis Kenter & Tom Watkins: Normale groei, rauw eten en vlees eten
Is voeding een persoonlijke (genetische) zaak?
De grootste paradigmaverandering ooit
Koken of niet koken, that’s the question
Eet je gelukkig