Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is Rebirthing?

Rebirthing is:

 • aanrebirthingeengesloten ademhaling,
 • met de nadruk op de inademing,
 • zo intensief mogelijk ,
 • zo hoog mogelijk in de borstkas, de buik volgt van zelf,
 • de inademing wordt niet op het hoogste punt vastgehouden, maar de uitademing volgt vanzelf ontspannen op de inademing.

Rebirthing kan individueel en in groepen.

In het eerste geval kan de constante aandacht van de rebirther activerend maar ook belemmerend werken.

In de groep heb je niet alle aandacht van je rebirther. In ieder geval wordt je gedragen door de energie van de anderen. De ander kan echter ook storend werken, als je zelf nog niet lekker in je proces zit.

Want wat gebeurt er?

Lichamelijk:

 • rebirthingVeelal krijg je het koud (en krijgt dus een extra deken over je heen).
 • Veelal beginnen je vingers en gezicht te tintelen en soms enigszins te verkrampen.
 • Tot je ineens merkt dat, meestal na ongeveer drie kwartier, dat deze symptomen verdwijnen en je je bijzonder ontspannen voelt.

Mentaal:

Je mind dreigt de controle te verliezen en wil daar wat aan doen; een soms voor de rebirthee onbewust gebeuren. De mind brengt de gebruikelijke methodes in stelling:

 • rebirthingAls je geluk hebt merk je dat je minder gaat ademen: dit gebeurt met name in het begin van de sessie, als je nog niet lekker in je proces zit en je ademhaling nog niet de beslissende factor is. Je hebt dan de rebirther nodig. Ik motiveer je steeds weer door te ademen, en appelleer daarin aan de criteria die de mind ook belangrijk vindt: zoals nu heb je de kans, grijp want over een uur moet je alweer naar huis, laat zien hoe goed je je kunt overgeven aan het proces, hoe zeer je je mind kunt relativeren, van de 168 uur van deze week hoef je er maar 1 te ademen, etc).
 • Je stoort je aan de ander; veeal geeft dat aan dat je er nog niet lekker inzit, zou dat wel het geval zijn, dan is de ander niet meer zo belangrijk). Ik zal dan verzoeken het bewustzijn weer naar binnen te richten en vooral zo intensief mogelijk te ademen. Meestal komt het dan wel goed.
 • Het komt in je op dat je er toch geen zin hebt, of dat je het niet nodig hebt, of dat het je toch niets doet, of wat lig ik hier nu raar te doen.
 • Je valt in slaap, dan behoef je jezelf geen rekenschap te geven van je vlucht.
 • Drama: sommigen denken dat als ze een beetje schreeuwen erg goed bezig zijn; veelal een gewoontepatroon. Je bouwt geen energie meer op. Rebirthing is geen drama, hoewel drama niet wordt uitgesloten .

Wat voel je en wat kan er gebeuren?

Uiteraard de tintels en de verkrampingen, maar soms ook een licht gevoel in je hoofd.

rebirthingNa verloop van tijd, en dat kan al heel erg snel, kan er van alles gaan gebeuren: De pijntjes van alle dag kunnen de kop opsteken, je wordt je er bewust van en beziet ze niet langer vanuit de angst van je hoofd, je geeft ze een plaats en ademt ze uit. Al dan niet al de eerste sessie dienen zich de eerste serieuze problemen aan: De vader die te ver ging, de moeder die er niet was en dat allemaal in diverse vormen; de neiging bestaat om geheel en al in de emoties te gaan, de nadruk ligt dan echter toch op het blijven ademen, het proces gaat dan door, de emoties worden niet onderdrukt, een schreeuw en dan veelal een oerschreeuw kan het gevolg zijn, en daarmee soms ook het einde van de sessie. Problemen worden bijna letterlijk met een van de ouders uitgevochten: soms de moeder soms de vader : veelal resulteert een rebirthing in een snel en diepgaand resultaat, soms neemt het meer dan 10 sessies: het kan zijn bijvoorbeeld zij dat je veel tijd nodig hebt om je vader die te ver is gegaan, te vergeven en weer naar hem te kunnen openen. Herstel van relatie is mogelijk.Het gedrag van de ander wordt daardoor ook wezenlijk anders. gelijkwaardiger.

In de praktijk kunnen er vele ouder-kind problemen opkomen en oplossen.

Problemen die men zogenaamd vergeten is, steken langzaam de kop op: je krijgt al ademend een bang voorgevoel: het zal toch niet waar zijn dat mijn vader… Behoedzaam zal gehandeld moeten worden, de juiste beweging, aanraking dan wel woord op het juiste moment. Er is sprake van een vertrouwensband, een band van kwestbaar hart tot invoelend hart.

rebirthingJe ademt door deze emoties heen ; je wordt ervan bevrijd, ze worden als het ware herbeleefd en uitgeademd; bevrijd en voldaan zakt men weg in ontspanning; er is meer ruimte,  je bent in je hart, jij ervaart en de mind kijkt toe en vraagt zich hoe dat toch allemaal mogelijk is. Bovendien ervaar je door deze methode de relativiteit van je mind:  je merkt hoe sterk je je gewoonlijk daardoor laat leiden en dat als je dat eens niet zou doen, en je hart zou volgen, je leven er anders uit zou zijn.

Probleem daarbij is dat we in een mindgeorienteerde maatschappij leven: het primaat van de intelligentie heeft zich vanaf de verlichting vast in het zadel geweten; het hart doet er niet zo veel meer toe, is bijzaak, wordt veelal verraden en verkocht. We worden geleerd slim te zijn, daarmee haal je hogere cijfers en niet met je vriendelijkheid, trouw, liefde etc. Daarop worden we niet gemeten, dat wordt niet bevorderd.

Wat gebeurt er energetisch?

rebirthingVan alles: je verhoogt je energie en je richt het, niet alleen door het ademen maar ook door de schoonmaak; je bewustzijn verplaatst zich meer richting hart; met alle gevoelens van dien; soms krijg je beelden, je valt uit je denken; er gaat ervaren; je voelt alles, je hoort alles, je ziet anders; het gevoel is overweldigend; fantastisch, mensen weten niet wat ze overkomt; dit hadden ze nog niet eerder meegemaakt; soms is het gevoel zo weldadig dat je niet meer hoeft te ademen, minuten lang leef je dan van de liefde, om met een diepe haal weer te gaan ademen; soms ook is dat een herbeleving van je eerste ademhaling; zo was je het ademen, zo ben je de muziek die je hoort, ben je de ander die je aanraakt; je bent voldaan , niet verlangend, het is goed zo; je zindert nog een tijdje na.

Een rebirthing werkt rechtstreeks op het energieniveau. Dat wordt veranderd, verhoogd. Het aura wordt geschoond. Je wordt je bewust van die laag en ervaart die. Na de rebirthing ben je helderder, kun je meer genieten, voelt het leven meer als een feest aan; ben je speelse en meer in je hart.

Voor wie is Rebirthing?

Vrijwel voor iedereen: wie wil zijn energetische niveau nu niet verhogen, niet meer inzicht krijgen in de wijze waarop het functioneert; wie wil niet eens experimenteren met zijn energie en de relatie daarvan tot zijn gevoelens en gedachtes?

Is het voor mensen die willen veranderen? Veelal is dat wel een drijfveer. De manier van verandering is echter tocheen verrassing: immers niet door te vechten met hetgeen wat je wilt veranderen, maar door ernaar te kijken en de beweegredenen ervan te doorgronden en te accepteren wat er is. Ontspanning en acceptatie resulteren in heelheid .

Burn Out.

rebirthingIs het wat voor die zich een burn out bezorgd hebben? In het bijzonder, allereerst om de energie weer aan te vullen maar en vooral om te bezien waarom ze een zo grondige roofbouw hebben gepleegd; waarom de ziel zo aan de duivel verkocht? Voor de hypotheek, de eer, de baan, het autootje, omdat dat van je verwacht werd, uit gewoonte, uit angst misschien, of omdat je je plek nog niet vond en ga zo maar door.

Depressie

Voor degenen de een depressie hebben? Waarschijnlijk wel, hoewel niet geheel duidelijk in hoeverre sommige depressies genetisch bepaald zijn, en daarvan ondanks het definitieve karakter van het genetisch bepaalde een aantal weer opknapt als ze voor de lichtlamp gaan zitten.

Groei Bewustzijn

Voor hen die verder willen komen met zichzelf? Wel zeker, zowel degenen die iets uit te werken hebben, als degenen die een stapje willen zetten in hun spirituele ontwikkeling.

Hyperventilatie

Voor hyperventilanten? Zeker, want zij zijn de natuurtalenten: bij hen is de balans tussen materie en energie verstoord in die zin dat door angsten en stress het lichaam de energie niet meer toelaat: angsten en stress veroorzaken een beperkte ademhaling, die zorgt weer voor zo weinig zuurstof dat het lichaam daaraan een tekort krijgt, zodat hartkloppingen het gevolg zijn en uiteraard de versnelde ademhaling omdat ook energetisch een herstel moet plaatsvinden. Wat het lichaam en de ziel hier aangeven, wordt vervolgens onderdrukt; ook weer uit angst .

Trauma’s

Voor degenen die met oude trauma’s rondlopen? Ja. Zoals gezegd deze worden getriggerd, laten zich zien en verdwijnen door te ademen.

Therapie

Voor degenen die uitgepraat zijn met hun therapeut? Ja. De benadeirng van de mind is eenzijdig. Kan tot resultaat leiden echter zeker niet in alle gevallen. Met positieve gedachtes kun je je gevoel veranderen en daarmee ook je energie; een rebirthing begint juist aan de andere kant, de gevolgen op het gevoelsmatige en mindniveau zijn verzekerd.

rebirthingVoor wie is Rebirthing niet?

Voor degenen die zo angstig en verkrampt zijn dat het toch niets wordt. Mensen met een psychiatrische beeld pas na overleg.

Daarna

Je wordt gewaarschuwd voor de wereld als je buitenkomt; hoewel die dezelfde is als daarvoor, zul je deze anders ervaren, je bent opener en dus kwetsbaarder;
Je houdt je energie bij jezelf.

Luciano Compri – luciano044@hotmail.com

Lees ook op AltNed:

Advertentie

2 Reacties op “Wat is Rebirthing?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: