Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Bach-bloesems

Wat zijn Bach-bloesems?

Bach-bloesems (of ook wel Bach-remedies) zijn tincturen die gemaakt worden van in het wild levende planten en bomen die groeien In zo zuiver mogelijke natuurgebieden in Engeland.
Er zijn in totaal 38 verschillende remedies en er zijn een aantal manieren om deze bloesems in te delen in categoriën. De bloesems danken hun naam aan hun ontdekker, dokter Edward Bach, die in het begin van vorige eeuw leefde.

Hoe werken Bach-remedies

Bach-bloesems werken in op zowel de emotionele, spirituele en lichamelijke kanten van alle levende wezens. Dus ze zijn niet alleen goed voor ons mensen, maar ook voor dieren en planten.
De ingang tot Bach-bloesems is bij ons mensen zijn onze gevoelsmatige klachten, zoals bijvoorbeeld jaloersheid, drift of hopeloosheid. Bij planten kan dit zijn: slap hangen. Bij dieren: heimwee of kwaadaardigheid.
De remedies bestrijden deze gevoelens niet, maar stimuleren de tegenoverliggende deugd, zodat na verloop van tijd de klachten als het ware wegsmelten. Dit komt omdat de trillingsfrequentie die de Bach-bloesems hebben, overeenkomt met die van onze ‘positieve’ gemoedstoestanden.

Dit is gemakkelijker te begrijpen als we het vergelijken met de inwerking die muziek of kleuren op ons hebben. Degelijke theoretische en eigen persoonlijke ervaring leren ons bewust om te gaan met de Bach-bloesems. Dan pas weten we welke bloesem ons wat te vertellen heeft.
Het gebeurt ons bijvoorbeeld allemaal regelmatig  dat we veronderstellen dat een ander last heeft van onze gevoelens, terwijl achteraf blijkt dat dat niet het geval is geweest, dus projektie was, wat zoiets meestal is trouwens. De bloesem Beuk wakkert in deze situatie het gevoel  ‘eenheid in verscheidenheid’ aan, waardoor we beter kunnen onderscheiden welke geveoelens van onszelf  zijn en welke van anderen.

Enkele belangrijke uitgangspunten

 • Als we bereid zijn af te leren ons leven te willen beheersen, dan ontwikkelen we het vertrouwen dat altijd alles in ons leven zo loopt als goed voor ons is.
 • De fundamentele oorzaak van ziekte is het gebrek aan harmonie tussen hoe ik mij voel en gedraag én wie ik in wezen ben.
 • Behandel de mens en niet zijn ziekte.
 • Onze ‘negatieve’ of lastige kanten zijn eigenlijk verkeerd gebruikte deugden.
 • De mensen weten altijd zelf het beste wat goed voor hen is. De Bach-bloesems zijn daarom ook voor iedereen toegankelijk. Er is geen jarenlange studie of specialisatie voor nodig.
 • Ieder van ons is een uniek individu. Niemand is hetzelfde. Daarom is het belangrijk te beseffen dat wij onderdeel zijn in dit grote geheel. Iedereen is een noodzakelijk bestanddeel  in deze schepping.
 • De Bach-bloesems werken eenvoudig. Eenvoud is niet hetzelfde als primitief, maar heeft te maken met eenheid, harmonie en volmaaktheid.
 • Bach-bloesems worden op zodanige wijze geplukt dat de desbetreffende boom of bloesem daar geen enkele hinder van ondervindt en dan dus toch nog kan bloeien.

Nog enkele opmerkingen

 • Bach-bloesems kunnen alleen goedaardig uitwerken.
 • Ze veroorzaken onder geen enkele omstandigheid bijwerkingen.
 • Baat het niet, dan schaadt het niet.
 • Bach-bloesems zijn goedkoop.
 • De Bach-bloesems overleven onszelf, mits op goede temperatuur bewaard.

door Emilie Lindner
(Dit artikel is nog steeds actueel, maar verscheen eerder in augustus 1989 in “Het Geheel”; destijds een regionaal tijdschrift van Den Bosch en omstreken)

Lees ook op AltNed:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: