Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Het biologisch machientje en non-dualiteit

Ooit werd een eitje bevrucht door een zaadcel. Zij bevatten genetische informatie die het resultaat was van miljarden jaren van evolutie. Er werd een biologisch mechanisme geactiveerd waardoor het eitje werd aangezet tot splitsen en groeien.
Na een maand of negen was er een menselijk lichaam zover klaar dat het naar buiten kon komen. Het kreeg een naam. Piet, Jan, Marie, whatever. Na een tijdje ontstond binnen dat organisme een idee dat het een persoon was. 


De vele stroompjes in de hersenen vormden een mechanisme dat als taak kreeg om datgene wat zich afspeelde in de relatie tussen buitenwereld en binnenwereld te regelen. Hoe dat vorm kreeg werd bepaald door hoe het lichaam en vooral de hersenen in elkaar zaten en wat het organisme in de buitenwereld tegenkwam.
Die twee factoren bepaalden alles. Er is geen sprake van een derde energievorm die daarbuiten stond, hoewel het organisme dat wel denkt.

Die foutieve gedachte is de kern van de illusie.
‘Jij’ bent een biologisch machientje. ‘Jij’ bent een product van je hersenen en je omgeving. ‘Jij’ bent een controle c.q. besturingsmechanisme van biologische oorsprong.

 Ook nu maak je deel uit van eenheid

“Jij” bent voortgekomen uit eenheid en zal daarnaar terugkeren. Ook nu maak je deel uit van eenheid, want zonder biologisch ontwerp (dat je zelf niet hebt gemaakt) en omgeving (die je niet zelf hebt gemaakt) was je niets.

non-dualiteitEr is geen ‘jij’ die losstaat van eenheid. Dat denken we constant maar dat is nu juist de kern van de illusie. Alle benaderingen die het hebben over een afzonderlijke ziel, iets dat zou kunnen reïncarneren of rondspoken versterken die illusie.

99% van de spiritualiteit richt zich op geluk voor het ikje, op blij worden, op een beter leven. Het bestaan van een afzonderlijk ik wordt door veel spiritualiteit als een gegeven gezien. De beoefenaar van die spiritualiteit wordt een consument die zich afvraagt welke benadering hem ‘gelukkiger’ kan maken.

Non-dualiteit

Non-dualiteit laat zien dat jij slechts een deeltje bent van eenheid en dat er niets is wat daar los van staat. Niet ‘jij’ doet iets, maar alleen eenheid, met jou als instrument.

Zoals Krishna door zijn fluit blaast, blaast eenheid door het ‘jou’ heen.

Er is geen afzonderlijke ‘jij’ die iets zou kunnen doen of die het leven kan bepalen. Niet ‘jij’ bepaalt je leven, maar eenheid doet dat. Net zoals het deuntje wat de fluit ten gehore brengt wordt bepaald door de fluitspeler en niet door de fluit zelf.

Jij bepaalt niet de realiteit, maar de realiteit bepaalt jou.

door Roeland de Looff  COPYRIGHT 2013©
Roeland heeft een boek geschreven over radicale non-dualiteit.
Informatie daarover staat op zijn website www.jijbestaatniet.nl

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: