Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Nieuwe richtlijnen op kruidenpreparaten

door Miquel Buckinx
Ik heb wat research gedaan op de website van de Alliance for natural health die langs juridische weg strijdt tegen de verbodcultuur op voedingssupplementen en nu dus ook kruiden.
Het gaat er om dat de THMPD (European Directive on Traditional Herbal Medicinal Products) per 31 maart 2011 van kracht gaat. Zij stelt kruidenpreparaten gelijk aan farmaceutische medicijnen, waardoor er veel strengere richtlijnen komen waaraan de preparaten moeten voldoen. Voorheen vielen kruidenpreparaten namelijk onder de richtlijnen van voedingssupplementen.

Zoals ik begrijp, gaat het hier niet om de verse en gedroogde kruiden, maar dus preparaten hierop, vaak mengsels van verscheidene kruiden. Dus vrees niet dat je dadelijk geen kruidenthee meer kunt kopen… Maar het zijn vaak juist de preparaten die een sterkere geneeskrachtige werking hebben. Het probleem is dat kruidengeneeskunde een hele andere basis en dynamiek heeft dan de moderne geneeskunde met gestandaardiseerde chemicaliën. Het is inderdaad zoiets als een rechthoek in een cirkel willen proppen. Dit met het argument dat de kwaliteit en zuiverheid van kruidenpreparaten beschermd dient te worden. Maar eigenlijk is het gewoon een van de zovele trucs om het kleine bedrijven en boeren bijna onmogelijk te maken hun (traditionele) producten op de markt te brengen, zodat de grote multinationale farmaceutische industrie nog meer macht krijgt over de gezondheid van de gewone burger, en dat alles om nog meer euro’s te genereren.

Enkele specifieke problemen van de THMPD:

–   kruidenpreparaten moeten straks hun werkbaarheid aantonen met data over 30 jaar veilig gebruik waarvan 15 jaar binnen de EU. Preparaten met weinig geschiedenis in de EU zijn dan dus linea recta illegaal om te verkopen.

–   Voor ieder preparaat moet een bedrijf een specifieke aanvraag indienen. Het hele traject (aanvraag, vergaren van data, uitvoeren van onderzoek) is voor vele kleine bedrijven niet te betalen en het zijn juist de kleine bedrijven die vaak een grote diversiteit aan producten aanbieden. Geen aanvraag betekent een verbod op verkoop en dus illegaliteit. Zo moet er bijvoorbeeld wetenschappelijke data worden aangedragen over toxiciteit, die vaak nog ontbreekt bij kruiden.

–   kruidenpreparaten moeten voldoen aan stabiliteitsnormen die bedoeld zijn voor geïsoleerde moleculen (in farmaceutische medicijnen). Het halen van deze normen is lastig of onmogelijk, zeker bij preparaten die meerdere kruiden bevatten. Hierbij wordt volledig voorbij gegaan aan de holistische basis van kruidengeneeskunde; dat kruiden vaak effectief zijn in complexe combinaties die de wetenschap niet eens kan doorgronden. En dat daarbij andere vormen van therapie, begeleiding en veranderingen in levensstijl eveneens onmisbaar zijn. Genezen is zoveel meer dan een pil slikken.

–  Volgens de huidige richtlijn mogen de preparaten geen niet-plantaardige stoffen bevatten, zoals mineralen en dierlijk materiaal. Dit terwijl traditionele geneeskunde vaak deze combinaties maakt. Ik moet hierbij ineens denken aan het gebruik van kleipoeders om de darmen te ontgiften. Wordt dit straks illegaal.

– Een soort splitsing van de voedingswaarde van preparaten van hun geneeskrachtige werking. De preparaten mogen namelijk geen significante niveaus bevatten van mineralen en vitamines. Dit terwijl kruiden juist vaak veel van deze bouwstoffen bevatten en de samenwerking van voedingswaarde en andere stoffen in kruiden juist hun holistische werkzaamheid bepaalt.

– En dan als klap op de vuurpijl: preparaten mogen straks alleen verkocht worden als ze werkzaam zijn bij relatief onschuldige aandoeningen en dus niet bij zware ziektebeelden. Dit is een ingebouwde discriminatie dat kruidengeneeskunde geen serieuze ziektes genezen kan, maar wat heeft de mens dan al duizenden jaren gedaan en waarheen gaat nog altijd het merendeel van de wereldbevolking wanneer men een zware ziekte heeft… naar de lokale kruidendokter. Het laat voor mij geen twijfel dat de farmaceutische geneeskunde nieuwe mogelijkheden heeft geboden voor ziektes en aandoeningen die de kruidengeneeskunde niet genezen kon, maar andersom ontbeert de farmaceutische geneeskunde juist de holistische basis van de kruidengeneeskunde en bevat het merendeel van de farmaceutische medicijnen nog altijd moleculen die direct uit planten geïsoleerd zijn. Maarja planten zijn moeilijker te patenteren dan moleculen en dus minder vatbaar voor macht en woekerwinsten.

Bij deze mijn samenvatting van de documenten van de Alliance for Natural Health. Wil je meer weten, ga dan zelf naar hun website. Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren begin volgend jaar en wat we er precies aan kunnen doen, maar blijf vooral eisen dat je toegang krijgt tot de geneeskunde waar jijzelf in gelooft. Informeer jezelf en anderen, maak je eigen kruidenpreparaten of help elkaar ermee, steun je eigen therapeut of dokter en sta op voor de vrijheid die ons steeds weer een stukje ontnomen wordt.

Hartelijke groet,
Miquel – miquel.buckinx@gmail.com

De volgende pagina’s geven een goede uitleg van de situatie:
http://www.anh-europe.org/news/anh-press-release-anh-set-to-challenge-eu-herb-law
http://www.anh-europe.org/files/100824_ANH-Briefing_Paper_THMPD_final.pdf

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: