Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Ayurvedische massage, weldaad binnen handbereik

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende massages die we binnen handbereik hebben. Iedere methode heeft zo zijn eigen insteek en invalshoek waar vanuit gewerkt wordt. De herkomst van de verschillende massages is zeer uiteenlopend: van Japan tot de Noord-Amerikaanse Indianen.

Het doel van een massage

Het doel van een massage speelt tevens een rol in onze keuze. Na intensieve sport valt de keuze misschien op een stevige sportmassage om de doorbloeding van de spieren te bevorderen en de melkzuren zo snel mogelijk uit de betrokken spiergroepen te helpen verwijderen om zo spierpijn en stijfheid te voorkomen.

Bij inwendige klachten zoals darmklachten zou de keuze kunnen vallen op segmentale massage. Deze van oorsprong Duitse massage werkt vooral op en via het onbewuste zenuwstelsel in op de desbetreffende klachten. Er wordt vooral diep ingewerkt op bepaalde huidzones, spiergroepen en botweefsel om het zenuwstelsel diepgaand te prikkelen en om zo de functies van het orgaan te stimuleren.

Ook zouden we kunnen kiezen voor een voetreflexzone massage. Ideaal voor mensen die nog nooit zijn gemasseerd en liever ook niet uit de kleren willen. De voeten staan wat verder van ons af en zodoende voelt deze massage dan misschien wat veiliger. Maar is daarom niet minder doeltreffend! Op en onder onze voeten zitten reflexzones die in relatie staan met onze organen en orgaansystemen. Vaak weerspiegelen deze zones onze lichamelijke klachten. De zones kunnen dan verhard aanvoelen en pijnlijk zijn bij aanraking. Of het voelt alsof er kristalsuiker onder onze duim bevindt. Maar hoe dan ook, voet massage is zeer ontspannend.
Voetmassage wordt in de Indiase geneeskunde Ayurveda dan ook zo hoog gewaardeerd dat het aanbevolen wordt om deze dagelijks vlak voor het slapen te ondergaan.

De hotstone massage dankt zijn werking weer aan de lange, rustige, zachte wrijvingen en het gebruik van de warme stenen met een temperatuur van gemiddeld 48 graden Celsius. Hierdoor wordt de doorbloeding en de opname van de eventuele gebruikte etherische oliën gestimuleerd. Ook heeft de warmte een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Op verschillende locaties van het lichaam worden van tevoren of tijdens de massage warme stenen achtergelaten of neergelegd. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de plekken waar de lymfeknopen zich bevinden zoals de knieholtes. Hierdoor wordt de reiniging van het lichaam gestimuleerd. Of langs de wervelkolom waar zich talrijke zenuwknopen bevinden. Net als bij de klassieke massageof ontspanningsmassage is het doel van deze massage een diepgaande mentale ontspanning te creëren.

Zo zijn er ook massages die op een meer energetisch niveau werken zoals holistic pulsing, reiki en shiatsu. Er is teveel om op te noemen.

Ayurvedische massage

De meeste affiniteit heb ik met de Ayurvedische massages. Er bestaan binnen de Ayurveda verschillende massages met ieder hun eigen techniek, doel en werkwijze. De abhyanga of oliemassage is ondertussen wel de meest bekende.

De abhyanga massage

Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Deze volledige lichaamsbehandeling kenmerkt zich door het gebruik van de grote hoeveelheid medicinale olie. Traditioneel zijn dit geen etherische oliën maar maceraten. Deze oliën bevatten soms wel twintig Abhyanga Ayurvedische massageverschillende soorten ingrediënten. De keuze van de olie maakt het bereik van de massage veel groter, van spierpijn tot bijvoorbeeld huidklachten. Een ander kenmerk is dat de olie warm tot zeer heet gebruikt wordt. Ook het ritme en de richting van de massagegrepen speelt een belangrijke rol.

Door het unieke Ayurvedische concept van de drie bio-energieën vata, pitta en kapha en de daaruit volgende persoonlijkheidstypen wordt de massage precies aan de behoefte en de eventuele klachten aangepast. Dit kan door de temperatuur van de olie, het ritme, de druk, de diverse massagegrepen, de richting van de grepen en de tijdsduur aan te passen.

De abhyanga wordt traditioneel in ieder geval door twee masseurs gegeven, maar kan vanwege de kosten ook wel door een persoon gegeven worden. Ook het doel van de massage speelt een belangrijke rol. Zo kan de massage als preventie, ter voorkoming van klachten gegeven worden, maar ook klachtgericht. Vaak is deze massage een onderdeel van een veel groter behandelplan: de Pancha Karma. Deze zeer uitgebreide reinigingskuur wordt in India veel gegeven in de ziekenhuizen of Ayurvedische klinieken. Gelukkig hoeven we nu niet eerst in India in het ziekenhuis te belanden voordat we een dergelijke massage kunnen ondergaan. Deze weldadige massage zijn ook hier in Nederland binnen handbereik!

door Dirk Aartsen, Ayurvedic practitioner®, massagetherapeut en medeoprichter van Het Ayurveda instituut 

Lees ook:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: